FN stanset russisk svartelisting av syriske opprørsgrupper

Storbritannia, Frankrike, USA og Ukraina blokkerte tirsdag et russisk forslag om å legge to syriske opprørsgrupper inn på FNs svarteliste over terrorgrupper og dermed stenge dem ute fra den syriske fredsprosessen. Her FNs spesialutsending Staffan de Mistura (nummer to fra høyre) under åpningene av fredsforhandlingene i Genève 22. april. Foto: Pool / Reuters / NTB scanpix
Storbritannia, Frankrike, USA og Ukraina blokkerte tirsdag et russisk forslag om å legge to syriske opprørsgrupper inn på FNs svarteliste over terrorgrupper og dermed stenge dem ute fra den syriske fredsprosessen. Her FNs spesialutsending Staffan de Mistura (nummer to fra høyre) under åpningene av fredsforhandlingene i Genève 22. april. Foto: Pool / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia, Frankrike, USA og Ukraina blokkerte tirsdag et russisk forslag om å legge to syriske opprørsgrupper inn på FNs svarteliste over terrorgrupper – og dermed stenge dem ute fra den syriske fredsprosessen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland ba om at Jaish al-Islam og Ahrar al-Sham blir lagt til sanksjonslisten for sine bånd til Al-Qaida og IS. Dersom noen skal legges til listen kreves det at alle 15 medlemsland i FNs sikkerhetsråd gir sin tilslutning. I og med at fire av landene vendte tommelen ned, ble Russlands anmodning avvist.

– At Russland forsøker å utpeke grupper som har bidratt til en stans i kamphandlingene, kan ha skadelige følger for prosessen akkurat nå som vi prøver å få kontroll over situasjonen på bakken, sa en talsmann for den amerikanske FN-delegasjonen.

– Nå er ikke det rette tidspunktet for å endre kurs, men heller doble vår innsats for å få slutt på kamphandlingene, la han til.

Les også: Leder i syrisk islamistgruppe drept i bombeangrep

Jaish al-Islam deltar i forhandlingene i Genève, som tar sikte på å få slutt på den fem år lange krigen i Syria. Den saudiarabiskstøttede opprørsgruppen er den viktigste i Damaskus-provinsen.

Ahrar al-Sham er blant de mektigste islamistiske opprørsgruppene i Syria. Den er finansiert av Tyrkia og Golf-statene og har kjempet sammen med Nusrafronten, som er Al-Qaidas avlegger i Syria, rundt Aleppo og i naboprovinsen Idlib.