Første partikongress i Nord-Korea på 36 år: – Kim vil samle troppene

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har sittet ved makten i over fire år. Fredag starter kommunistpartiets første partikongress på 36 år. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Koreas kommunistparti holder denne uken sin første partikongress på 36 år. Kim Jong-un føler seg nå selvsikker i sin rolle som landets leder og vil samle troppene, tror forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøyaktig hva som er på planen under det regjerende arbeiderpartiets partikongress er en godt bevart hemmelighet. Men det som er tydelig, er at Nord-Korea ønsker å skape overskrifter verden over.

Det normalt lukkede landet har invitert journalister fra hele verden til partikongressen som begynner fredag. Myndighetene har promotert arrangementet i mange måneder og har lovet å vise frem landets «suksess både militært og økonomisk».

– Det er veldig lenge siden de har hatt en partikongress. At de velger å avholde det nå, må være tegn på et eller annet, sier forsker Geir Helgesen ved Nordisk institutt for Asia-studier i København til NTB.

Les også: Hevder Nord-Korea har gjennomført ny rakettest

Øver i parkene

Forberedelsene til partikongressen ble innledet med en 70 dagers «troskapskampanje». Gatene i hovedstaden Pyongyang er dekket med plakater og dekorasjoner, og nordkoreanerne er blitt bedt om å vise sin lojalitet til regimet ved å være ekstra produktive og bli med i gruppearrangementer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampanjen ble avsluttet mandag, men fortsatt øver innbyggere i Pyongyang i parker over hele byen for å markere fredagens arrangement, melder nyhetsbyrået AP.

Journalister fra The Washington Post som er blitt invitert til Nord-Korea, melder fra Pyongyang at de ikke aner om de får tilgang til lokalet hvor partikongressen blir avholdt eller hvor lenge arrangementet faktisk varer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nord-Korea svarer på menneskerettighetskritikk

Komfortabel Kim

Kim Jong-un tok over som Nord-Koreas leder etter at hans far Kim Jong-il døde for over fire år siden.

Forsker Geir Helgesen tror Kim Jong-un nå føler seg såpass sikker i sin rolle at han kan kalle inn til partikongress.

– Det går bestandig lang tid fra et lederskifte til den nye lederen føler seg sikker i posisjonen. Han har konsolidert seg i systemet og blitt kvitt de verste konkurrentene. Han har etablert sin maktbase i arbeiderpartiet. Nå vil han samle troppene, sier Helgesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror han nå er sikker på at folk støtter ham og ikke drømmer om den tiden da faren hans satt ved makten.

Sist gang partiet avholdt kongress var i oktober 1980, da nåværende leder Kim Jong-uns bestefar, Kim Il-sung, styrte landet.

Les også: Topp-spion hoppet av fra Nord-Korea

Håper på endring

Avisen Rodong Sinmun, som fungerer som kommunistpartiets talerør, kaller partikongressen et «hellig» arrangement og skriver i en lederartikkel at landet siden sist partikongress «stolt har sluttet seg til rekkene av avanserte atom- og rom-makter og nå raskt nærmer seg å bli en høyt sivilisert nasjon».

Men ingen vet om det kommer noe nytt på den politiske fronten, påpeker Helgesen.

– Jeg tror vi skal lese veldig godt mellom linjene for å finne noe nytt, men leser man nøye det som kommer derfra, kan det være noe, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kina og USA står sammen mot Nord-Korea

Atomtest

I forkant av partikongressen har det versert rykter om – basert på satelittbilder – at Nord-Korea forbereder seg på å utføre landets femte atomtest like før eller under arrangementet.

Det er sannsynlig, mener Helgesen.

– I motsetning til oss som grøsser når det er en atomtest, stiller nordkoreanerne opp og klapper i hendene. De sier det er fantastisk og mener det viser at landet har et avansert system og en velutviklet teknologi som gjør at de nesten er på linje med andre stormakter, sier han.

Les også: Propagandaballonger over Nord-Korea