Unntakstilstand på grunn av storbrann i Canada

Se de dramatiske bildene fra Canada.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kanadiske provinsen Alberta har erklært unntakstilstand på grunn av den store skogbrannen som herjer landets viktigste oljeregion.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De 88.000 innbyggerne i byen Fort McMurray har alle flyktet fra flammene, og over 1.600 bygninger er blitt ødelagt. Brannmannskapene er langt unna å ha kontroll, og det fryktes at forholdene vil bli enda verre.

Den største utfordringen er de sterke vindene i området, men også de varme og tørre værforholdene er en krevende faktor, sier Chad Morrison i Albertas brannvesen. Han sier at de venter at brannen vil «utfordre brannmannskapene utover kvelden» onsdag.

Kaotisk evakuering

Det ble kaotisk da titusenvis av innbyggere i Fort McMurray skulle evakueres samtidig tirsdag kveld, men så langt er ingen mennesker verken omkommet eller skadd på grunn av brannen.

– Jeg håper virkelig vi kan si det samme på slutten av denne dagen, sier den lokale brannsjefen Darby Allen.

Onsdag ettermiddag hadde brannen spredd seg til et område på 100 kvadratkilometer. Den har ført til massive ødeleggelser på alt fra bensinstasjoner og vannverk til vanlige boliger i Fort McMurray, som er den største byen i Canadas viktigste region for utvinning av oljesand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Over 80.000 evakuert fra skogbrann i Canada

Får oljeprisen til å stige

Prisen på nordsjøolje var torsdag igjen over 45 dollar fatet på markedene i Asia. Brannen i Alberta og lavere produksjon i USA sender prisen oppover.

Ved 03-tiden norsk tid ble nordsjøolje notert til 45,42 dollar per fat.

Alberta-provinsen i Canada er en storaktør innen oljesand. Brannen i deler av provinsen har ført til at produksjonen er redusert for å lette evakueringen av personell.

Ifølge IG Market-analytiker Bernard Shaw kan brannen i provinsen ha en effekt på produksjon av så mye som en million fat om dagen.

Oljeprisen er også påvirket av nyheten om at produksjonen i USA har sunket med over 100.000 fat om dagen. Oljeproduksjonen i USA har ikke vært lavere siden september 2014.