Ni albanere dømt for jihadistrekruttering

Artikkelen fortsetter under annonsen

En domstol i Albania har dømt ni menn til fengselsstraffer på opptil 18 år for å finansiere og rekruttere krigere til jihadistgrupper i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken er den første av sitt slag i landet. De ni albanerne ble funnet skyldige i «opphissing og rekruttering for terrorformål». Noen av de tiltalte ble også dømt for å finansiere terrorisme, oppfordring til hat og terrorpropaganda.

Mens dommene ble lest opp, ropte de tiltalte «Allahu Akbar (Gud er størst)! Forrædere! Vår tid vil komme, dere vil bli straffet», ifølge en AFP-journalist som var til stede i rettslokalet.

Tre av de tiltalte mennene er selverklærte imamer, og de fikk de strengeste straffene. Bujar Hysa fikk 18 års fengsel, mens Genci Balla og Gert Pashai ble dømt til 17 års fengsel. De øvrige seks ble dømt til fengselsstraffer på mellom syv og 16 år.

Albanerne ble pågrepet under en politiaksjon i hovedstaden Tirana i mars 2014. Ifølge tiltalen hadde de rekruttert 70 jihadister og hjulpet dem til å reise Syria for å krige sammen med grupper som FN vurderer som terrorgrupper. De fleste av krigerne ble rekruttert under bønnestunder i moskeer i Albania.

Fra 2012 til 2014 reiste mellom 100 og 120 albanere til Syria og Irak for å krige med jihadistgrupper. Omtrent 15 av dem er blitt drept der, mens rundt 30 har vendt hjem til Albania. Albania