New Yorks Uber-sjåfører organiserer seg

Uber-sjåfører har organisert seg i håp om å sikre minstelønn og bedre arbeidsvilkår. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Uber-sjåfører har organisert seg i håp om å sikre minstelønn og bedre arbeidsvilkår. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ettersom de ikke får organisere seg i en vanlig fagforening, har 1.000 Uber-sjåfører i New York nå opprettet en sammenslutning for å jobbe for bedre lønn og arbeidsforhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjåførene har organisert seg gjennom foreningen ALLES, som ikke fastsetter pris for hver kjøretur, men kan bidra som forhandler mellom sjåførene og selskapet. Så langt har ALLES fått med seg rundt 1.000 av de 50.000 Uber-sjåførene i den amerikanske storbyen.

Selskapet bak den omstridte taxitjenesten nekter å anerkjenne sine sjåfører som ansatte, men i stedet som oppdragstakere, og det har gjort det svært vanskelig for dem å organisere seg. Så langt har dette skjedd kun i Seattle, men nå øyner også Uber-sjåførene i New York håp om bedre rettigheter.

Les også: Uber inngår nytt gigantforlik

– Vi vil i det minste ha en minstelønn. I dag kan det hende jeg får 5 eller 6 dollar for en tur. Vi kan ikke leve på det i New York, sier Armughan Asar, en av lederne i den nye arbeidergruppen.

Opprettelsen av sammenslutningen kommer etter at Uber nylig senket prisene på sine turer i New York med 15 prosent. Taxitjenesten har vokst enormt i store deler av verden siden lanseringen i San Francisco i 2011.

– Nå skal vi kjempe for Uber-sjåførene som jobber utmattende skift uten å få nok kompensasjon til å takle New Yorks høye levekostnader, uttalte ALLES-sjef Kevin Lynch.

Les også:

Oslo Taxi åpner for å inkludere Uber

Skattedirektør: – Nærmer seg avtale med Uber

Politiet i Oslo freder Uber-kunder