Ban ber USA og Russland berge Syrias våpenhvile

Angrepene mot Aleppo fortsetter og har kostet flere hundre menneskeliv den siste uka. Foto: Reuters / NTB scanpix
Angrepene mot Aleppo fortsetter og har kostet flere hundre menneskeliv den siste uka. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN-sjef Ban Ki-moon er dypt bekymret over eskaleringen av krigen i og rundt Aleppo. Han ber USA og Russland innstendig om å berge våpenhvilen for Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regimets luftangrep fortsatte mandag mot de opprørskontrollerte delene av Aleppo. Flere hundre sivile er drept av syriske bomber og i angrep fra opprørere mot regjeringskontrollerte områder i storbyen bare den siste uka.

USA og Russland kunngjorde før helgen en plan for å forsterke våpenhvilen som ble innført 27. februar, men bare i regionene Latakia og Damaskus. Det er ikke nok, mener Ban.

– Han er dypt bekymret over den farlige opptrappingen av kamper i og rundt Aleppo og de utålelige lidelsene de forårsaker for sivile, målt i økende dødstall og ødeleggelse, sier generalsekretærens talsmann Stephane Dujarric mandag.

Les også: Kerry med Syria-offensiv i Genève

Mistura i Moskva

Bans bønn kommer kvelden før hans Syria-utsending Staffan de Mistura møter Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva.

FN-sjefen ber internasjonale aktører, spesielt USA og Russland, om å øke presset på de syriske partene i krigen for å få stablet på plass våpenhvilen igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister John Kerry var i Genève mandag. Der hadde han møter med blant andre Mistura og arabiske ministre i håp om å få slutt på kamphandlingene i Aleppo.

– Det er en rekke forslag som noen sentrale aktører må godkjenne. Vi må jobbe veldig hardt de neste 24 til 48 timene, sa Kerry etter mandagens møte med de Mistura. Han utdypet ikke hva de aktuelle forslagene går ut på.

Les også: USA krever stans i angrepene på Aleppo

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikre soner

Kerry og Lavrov skal angivelig diskutere en mulig etablering av såkalte sikre soner rundt Aleppo, der sivile og opposisjonsgrupper skal kunne oppholde seg i trygghet.

Å redde stumpene av våpenhvilen USA og Russland fikk framforhandlet tidligere i år, er en forutsetning for å få til videre forhandlinger om en politisk løsning på Syrias blodige krig.

Samtidig som Kerry ankom Genève mandag, kunngjorde Syrias statlige nyhetsbyrå SANA at hæren har utvidet våpenhvilen rundt hovedstaden Damaskus i to nye døgn.

I Aleppo fortsatte luftangrepene gjennom natten og inn i morgentimene mandag, men utover dagen fikk innbyggerne en pause fra bombene. Mange innbyggere våget seg ut i gatene, og enkelte butikker holdt åpent, melder AFPs korrespondent i byen mandag kveld.

Les også: Aleppo ikke omfattet av våpenhvile