Oljegiganter dropper fusjonsplaner

Baker Hughes' anlegg i Williston, North Dakota. Foto: Andrew Cullen (Reuters / NTB scanpix)
Baker Hughes' anlegg i Williston, North Dakota. Foto: Andrew Cullen (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Halliburton betaler Baker Hughes 3,5 milliarder dollar i kompensasjon etter at intensjonsavtalen om en fusjon mellom oljeserviceselskapene gikk i vasken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Bruddet» mellom selskapene ble bekreftet søndag kveld. Fusjonen ble verdsatt til 35 milliarder dollar, om lag 280 milliarder kroner, da avtalen ble kunngjort i november 2014, men nå blir den altså ikke noe av.

Intensjonsavtalen utløp lørdag uten at aksjonærene i Halliburton og Baker Hughes ble enige om å forlenge den. Avtalen har fått kritikk fra amerikanske konkurransemyndigheter, som i forrige måned gikk til søksmål for å blokkere fusjonen.

Les også: Betydelig svakere resultat for Statoil

– Utfordringer med å oppnå gjenstående godkjennelser og generelle industrielle betingelser, som har rammet økonomien i avtalen betydelig, førte til konklusjonen om at et opphør av avtalen er den beste løsningen, sier Halliburton-sjef Dave Lesar i en pressemelding.

Avtalen gikk ut på at Halliburton, verdens nest største oljeserviceselskap, skulle kjøpe opp Baker Hughes, som er tredje størst. Men i stedet må selskapet ut med 3,5 milliarder dollar i kompensasjon til konkurrenten innen onsdag.

Amerikanske konkurransemyndigheter mente den planlagte fusjonen ville fjerne konkurransen, øke prisene og redusere innovasjonen i oljeservicesektoren. Baker Hughes' sjef Martin Craighead sier i en uttalelse at han er skuffet over utfallet.

Les også: Skatteinntektene fra olje er halvert