Lignende ulykke med Super Puma i 2009

Rotorbladet landet et godt stykke unna stedet helikopterkroppen traff bakken. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Rotorbladet landet et godt stykke unna stedet helikopterkroppen traff bakken. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulykken ved Turøy er ikke første gang rotoren har løsnet fra helikopterkroppen til en Super Puma. Det samme skjedde i 2009, da 16 mennesker mistet livet i en ulykke utenfor Skottland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene har det vært en rekke uhell med Super Puma-helikoptre i Nordsjøen. En av de mest alvorlige skjedde 1. april 2009 da en Super Puma av typen AS332 L2 styrtet i havet utenfor Peterhead i Skottland, skriver Bergens Tidende.

Ifølge granskingsrapporten etter ulykken forløp turen normalt, helt til en alarm varslet om lavt oljetrykk i hovedrotorens girkasse. Deretter oppsto en gnissende lyd som tydet på at girkassen var i ferd med å gå i oppløsning. Lyden fortsatte så lenge ferdsskriveren var i funksjon.

Les også: Arbeidet med den svarte boksen ferdig

Etter 20 sekunder løsnet hovedrotoren fra maskinen. Et øyenvitne på et skip så at helikopteret falt i høy hastighet og traff havoverflaten, og at rotorbladene var løsnet fra fartøyet. 14 passasjerer og mannskapet på to omkom i ulykken.

Også i fredagens ulykke ved Turøy løsnet hovedrotoren fra helikopteret. Rotoren svevde lenge i luften på egen hånd og landet et godt stykke unna helikopteret, som var av typen EC225LP.

Les også: Airbus sjokkert over at hovedrotor løsnet