Al-Qaida blomstrer i skyggen av IS

Osama bin-Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan 2. mai 2011, men terrornettverket han grunnla, al-Qaida, lever videre.
Osama bin-Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan 2. mai 2011, men terrornettverket han grunnla, al-Qaida, lever videre. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem år etter at amerikanske kommandosoldater drepte Osama bin Laden, er terrornettverket hans nærmest glemt. Nå er verden opptatt av IS, men al-Qaida lever videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra å være et sentralstyrt terrornettverk som gjennomførte få, men spektakulære aksjoner mot vestlige mål, er al-Qaida i dag mer fragmentert, men vel så aktive.

Ayman al-Zawahri, som overtok ledelsen etter bin-Laden ble drept, holder en lav profil, til tross for at han for ti år siden proklamerte at halve kampen foregår i mediene.

Les også: Hevder å ha drept 800 al-Qaida-krigere i Jemen

Ektefødt barn

Den ytterliggående islamistgruppa IS dominerer nå i mediene med sine sjokkerende videoer av likvidasjoner av utenlandske gisler og andre.

IS er et ektefødt barn av al-Qaida tidligere avlegger i Irak, som i sin tid ledet an i sunniminoritetens opprør mot den USA-ledede okkupasjonen.

Under ledelse av Abu Bakr al-Baghdadi kontrollerer IS nå store områder i Syria og Irak, der de har opprettet et såkalt kalifat.

Militante islamistgrupper i en rekke land har sverget troskap til Baghdadi og proklamert såkalte provinser, men al-Qaida tar avstand fra IS og kritiserer deres brutale framferd mot sivile i Irak og Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bin Laden testamenterte millioner til jihad

Nusrafronten

Mens fremmedkrigerne strømmer til IS, har det vært mye stillere om al-Qaida, men det i seg selv er ikke noen måleenhet for styrke.

Al-Qaidas forlengede arm Nusrafronten kontrollerer i dag store områder i Syria og framstår som den klart sterkeste opprørsrivalen til IS, som de ligger i åpen strid med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere al-Qaida-ledere som tidligere var å finne i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan, er i dag på plass i Syria.

Noen av dem, blant dem bombeeksperten Ibrahim al-Asiri, skal være knyttet til den såkalte Khorasan-gruppen, som ifølge vestlig etterretning planlegger terroraksjoner mot mål i Vesten.

Sterke i Jemen

Al-Qaidas sterkeste underavdeling er i dag å finne i Jemen, der al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) har styrket sitt grep i ly av krigen mellom den saudistøttede regjeringen og Houthi-opprørerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppen fikk et tilbakeslag da lederen Nasir Abdel Karim al-Wuhayshi, som i mange år var Osama bin Ladens betrodde sekretær og senere ble utpekt til Zawahris nestkommanderende, i juni i fjor ble drept i et amerikansk droneangrep.

Wuhayshi ble erstattet av Qasim al-Raymi, og AQAP, som også benytter navnet Ansar al-Sharia, kontrollerer i dag store områder i Jemen.

Gruppen har også tatt på seg ansvaret for flere terroraksjoner mot vestlige mål, blant annet mot det amerikanske marinefartøyet USS Cole utenfor Aden, al-Khobar i Saudi-Arabia og mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

Terror i Nord-Afrika

Al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) har også markert seg sterkt de siste årene, blant annet med en rekke spektakulære kidnappinger og angrep mot hoteller og vestlige mål i Algerie, Tunisia, Niger, Mali, Burkina Faso og Elfenbenskysten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppa ledes av Afghanistan-veteranen Abdelmalek Droukdel, men Mokhtar Belmokhtar er en vel så kjent skikkelse, ikke minst etter angrepet mot Statoils gassanlegg i In Amenas i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Belmokhtar skal rett nok ha brutt med AQIM og dannet sin egen gruppe, men de to gruppene hevdet å ha samarbeidet om hotellangrepet som kostet 30 mennesker livet i Ouagadougou i januar.

Libya

Al-Qaida-ledere har også funnet veien til Ansar al-Sharia i Libya, der militante islamister har tatt kontroll over store områder etter at Muammar Gaddafis regime ble styrtet i 2011.

Al-Shabaab, som kontrollerer deler av Somalia, har også sverget troskap til al-Qaida. Senest i helgen gjenerobret de landsbyen Runirgod fra somaliske regjeringsstyrker og heiste sitt svarte flagg.

Amerikansk etterretning er bekymret over et mulig samarbeid mellom Boko Haram i Nigeria og AQIM.

Fem år etter Osama bin-Ladens død lever al-Qaida derfor videre, om enn i en helt annen form enn tidligere.