Hussaini beklager at han kalte Listhaug «kjerring»

Artikkelen fortsetter under annonsen

AUF-leder Mani Hussaini beklager at han sa «kast kjerringa på huet ut av regjeringen» om innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hussaini kom med kraftsalven under sin 1. mai tale i Folkets Hus på Melhus, ifølge Trønderbladet. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Avisen skriver om en strøm av opprørte innlegg på avisens nettdebatt og Facebook-side. Konfrontert med kritikken erkjente Hussaini at ordbruken ikke var særlig heldig.

– Vi er alle tjent med å holde oss til sak, ikke person når vi er uenige. I ettertid ser jeg at å bruke ordet «kjerring» om en politisk motstander var uheldig, og det beklager jeg, skriver Hussaini i en epost til NTB.

– Det tar også fokus vekk fra det jeg forsøkte å få fram – at Frp- og Høyre-regjeringen bør kastes ut av regjeringskontorene fordi de håndterer for dårlig den økende arbeidsledigheten, de økende forskjellene og andre utfordringer landet vårt står overfor, skriver han videre.

Tajik reagerte

Én av dem som reagerte på uttrykksmåten, var Arbeiderparti-nestleder Hadia Tajik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke en akseptabel måte å karakterisere politiske motstandere på. Listhaug må regne med motstand på politikken hun står for, og like skarp omtale av den som hun selv har av andres politikk. Men hun bør slippe å bli omtalt som en «kjerring» som bør «på huet ut», skriver Tajik i en sms til NTB.

Les også: Tajik: – Uakseptabelt å kalle Listhaug «kjerring»

«Bli kvitt'a»

Tajik har tidligere uttalt seg om den kjønnede mobbingen tidligere Ap-leder Gro Harlem Brundtland ble utsatt for på 1980-årene, da mange Høyre-folk brukte klistremerker med ordlyden «Bli kvitt'a» og «kjeftesmella fra Bygdøy» på bilene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gro Harlem Brundtland uttalte selv under et AUF-arrangement sammen med Tajik på Utøya i fjor at hun ikke trodde Erna Solberg (H) i dag ville bli utsatt for slik kvinnediskriminering, fordi det var et annet klima den gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Burde blitt på gården

Uttalelsene har også skapt skapte reaksjoner på høyresiden i norsk politikk.

– Hva slags måte er det å karakterisere en politisk motstander på? Det hører ikke hjemme i norsk politikk at vi kaller hverandre for slike ting, sier formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Bjørn-Kristian Svendsrud, til NTB.

«Lurer på reaksjonen hvis lignende uttalelser kom fra motsatte kanten, rettet mot avsenderne av disse budskapene», skriver Høyres pressesjef Odd Hoen-Sevje på sin twitterkonto.

I Tweeten har han imidlertid ikke bare lenket til Mani Hussainis Listhaug-uttalelser, men også til Hadia Tajiks spøkefulle uttalelser til Dagbladet tidligere søndag om at Sylvi Listhaug burde «bare ha blitt på gården sin».

Uttalelsene kom som en replikk til Listhaugs uttalelser i Drammens Tidende fredag om at 1. mai var en fin dag for raking, enten i hagen eller på gården. Listhaug valgte imidlertid å takke ja til å holde tale i Drammen søndag.