Australia vil avlive villhester

Illustrasjonsfoto: Vasilij Fedosenko / Reuters / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Vasilij Fedosenko / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Australia varslet søndag at landet vil avlive de fleste villhestene i fjellområdet Snowy Mountains. Målet er å beskytte det sårbare økosystemet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag lever rundt 6.000 villhester i nasjonalparken Ksociuszko. Målet er å redusere dette tallet til 600.

– Hestene er en introdusert art som konkurrerer med den opprinnelige floraen og faunaen i nasjonalparken, og antallet dyr er kommet ut av kontroll, sier miljøminister Mark Speakman i delstaten New South Wales. Planen er ute på offentlig høring fram til juli, og det er ventet at den vil føre til debatt. Villhestene, kjent som brumbies, har en sentral plass i australsk folkekultur og det er skrevet dikt, sanger og barnebøker og til og med blitt laget filmer om dem.

Tidligere har villhester blitt skutt fra helikopter, noe som har ført til kraftige protester, og dette er ikke en del av den nye planen. I stedet satser man på å fange dem inn, hindre vellykkede paringer og skyte dem fra bakken, sier Speakman.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forvaltning av villhester er et komplekst og følelsesladd tema. Det er mange meninger, som ofte stikker dypt og virker polariserende. Samtidig er det tydelig at samfunnet ønsker å bevare og beskytte miljøverdiene i nasjonalparken, sier ministeren.

I 2013 ble det også iverksatt en offentlig masseslakting i det samme området.

Les også: Vil avlive 10.000 villhester i Australia