Corbyn i hardt vær grunnet bråk om antisemittisme

Labour-leder Jeremy Corbyn. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB scanpix
Labour-leder Jeremy Corbyn. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for britiske Labour, Jeremy Corbyn, er under press i forbindelse med påstander om antisemittisme i partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Corbyn har satt i gang en gransking av mulig rasisme etter at ledende partimedlemmer og tidligere London-ordfører Ken Livingstone er suspendert, blant annet for å ha koblet Hitler til sionismen.

– Det er ikke rom for antisemittisme eller andre former for rasisme i Labour eller andre steder i samfunnet. Vi skal sørge for at alle minoriteter kan føle seg hjemme i partiet, sier Corbyn.

Bråket startet for alvor da parlamentsmedlem Naz Shah ble suspendert av partiet i påvente av en gransking av påstander om at hun har delt antisemittiske poster i sosiale medier. I et forsvar for Shah, sa Livingstone at kritikk av israelsk politikk ble forvekslet med antisemittisme. Livingstone påpekte også at Hitler etter valget i 1932 ønsket å flytte jødene til Israel.

– Han støttet sionismen, før han ble fullstendig gal og drepte seks millioner jøder, sa den profilerte eksordføreren. Han la til at han i sine 40 år i partiet aldri hadde hørt noen si noe antisemittisk, selv om han hadde hørt krass kritikk av Israel.

Stemningen rundt Labours forhold til konflikten i Midtøsten har vært spent helt siden Corbyn ble valgt til partileder i fjor høst, tross motstand fra flere av partiets parlamentsmedlemmer. Han har fått kritikk for å snakke positivt om Hamas og Hizbollah og for å ha møtt representanter for de to organisasjonene.