Hemmelig forhold mellom Norge og Syria:Brende holder tett om at Norges venner i Syria brøt fredsforhandlingene

VIL IKKE SI: Utenriksminister Børge Brende (H) her på giverlandskonferansen for Syria, vil ikke ut med hvem Norge anser som lovlig myndighet i Syria.
VIL IKKE SI: Utenriksminister Børge Brende (H) her på giverlandskonferansen for Syria, vil ikke ut med hvem Norge anser som lovlig myndighet i Syria. Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

1. april var Brende glad for at opposisjonen i Syria ville bli med på fredsforhandlinger. Nå vil ikke utenriksministeren fortelle sin mening om at opposisjonen som Norge støtter, forrige uke forlot fredssamtalene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er positivt at de FN-ledede forhandlingene med Assad-regimet og opposisjonen vil bli videreført i Genève i første del av april, sa kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter 1. april.

Men forrige uke viste det seg at opposisjonen forlot de FN-ledede forhandlingene. Nå vil ikke Utenriksdepartementet ut med Norges syn på at opposisjonen Norge støtter, ikke vil forhandle om fred.

Kommunikasjonssjefen nekter også å opplyse om Norge fortsatt anser én del av opposisjonen som nektet å forhandle, Nasjonalkoalisjonen, som Syrias legitime myndighet, slik den rødgrønne regjeringen i 2012 besluttet.

Les også: Ingen norsk jubel for at IS ble jaget fra Palmyra

Gode og onde opprørere i én miks?

– Kan UD bekrefte at organisasjonen Norge betrakter som den legitime representant for folket i Syria, ikke vil delta i boikotten fredsforhandlingene? Og hva mener Norge om dette? spør ABC Nyheter nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det er avgjørende at samtalene i Genève videreføres. Opposisjonens beslutning om å stille de formelle samtalene i bero, er en reaksjon på situasjonen på bakken. Dette viser hvor skjør prosessen er.», er alt kommunikasjonssjef Andersen vil svare.

Han presiserer at det ikke vil komme ytterligere kommentarer fra Børge Brendes departement til dette spørsmålet.

Opposisjonens begrunnelse for ikke å forhandle, er at Assad-regjeringen hjulpet av Russland og Iran, kriger mot opposisjonsstyrker i og rundt byen Aleppo. I resten av landet overholdes en våpenhvile.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Assad hevder at krigen der føres mot radikale islamister som ikke er del av våpenhvilen, mens opposisjonen påberoper seg at også de er der og kjemper side om side med de radikale.

Les også: – Bombing av sykehus i Aleppo var ingen feiltakelse

SV forstår opprørernes utmarsj

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talskvinne, Anniken Huitfeldt, ønsker heller ikke å kommentere dette spørsmålet. Arbeiderpartiet ser ikke grunn til å legge seg på en annen linje enn Utenriksdepartementet i dette spørsmålet, får vi oppgitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs utenrikspolitiske talsmann Bård Vegar Solhjell forstår at den syriske opposisjonen forlot møterommet.

– De framsatte som forutsetning for deres deltakelse, at Assad og Putin skulle stoppe luftangrepene og løfte blokaden av flere byer i Syria, sier han til ABC Nyheter.

– Det er viktig å presisere at angrepene fra regimets side, med støtte fra Russland, i stor grad har vært mot opprørskontrollerte områder, ikke bare områder kontrollert av ISIL, og disse tiltok fram mot at forhandlingene skulle starte. Det er et forståelig krav fra opposisjonens side med en stans i luftbombing før forhandlingene, framholder Solhjell.

– Samtidig ser vi at det vanskeliggjør forhandlingsprosessen, men mener det vitner om manglende vilje fra alle hold, ikke bare opposisjonen, til å finne en politisk løsning på konflikten, sier Solhjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han og SV mener for øvrig at det ikke finnes noen legitim myndighet i Syria nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– SV mener det var god grunn til å anerkjenne Nasjonalkoalisjonen på den måten Norge gjorde i 2012. I dag kan en stille seg spørsmål om koalisjonen er en representativ aktør, siden de fleste er i eksil på grunn av krig og forfølgelse. Samtidig har Assad-regimet for lengst mistet sin legimitet gjennom angrep og drap på egen befolkning, sier Solhjell.

Les også: NATO: Russland støtter fortsatt Assad-regimet

SV åpner for Assad som overgangsfigur

ABC Nyheter spurte også Utenriksdepartementet om Norge bør kreve Assads avgang som forutsetning for fredsforhandlinger. Heller ikke det ønsker UD å svare på.

– Det er svært positivt at Børge Brende over tid har vært så klar i sin fordømmelse av den brutale krigføringen Assad bedriver, samtidig som en også fordømmer ISILs framferd på det sterkeste, sier derimot Solhjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er svært vanskelig å se for seg et Syria hvor Assad spiller en viktig rolle på lang sikt, men det kan være en pragmatisk løsning at Assad spiller en rolle i en overgangsperiode,

– Jeg syns situasjonen er så uoversiktlig for øyeblikket, at det er vanskelig å ha en bastant mening, sier Senterpartiets utenrikspolitiker Liv Signe Navarsete på ABC Nyheters spørsmål.

– Det er underlig at Utenriksdepartementet ikke vil klargjøre hvem Norge ser som Syrias myndighet. Her bør utenriksministeren klargjøre regjeringa sitt syn, legger hun til.

Les også: Mistura: – Hvert 25. minutt blir en syrer drept

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er én stor elefant i rommet

26. april meldte NTB at opposisjonsalliansen HNC fredag i forrige uke forlot samtalene i Genève i protest mot at regimet ifølge HNC bryter våpenhvilen. Ifølge meldingen avdramatiserte FNs spesialutsending Staffan de Mistura HNCs utspill og sa det var «diplomatisk spill», men alliansen vendte ikke tilbake til forhandlingsbordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HNC, som støttes av vestlige land, Tyrkia og Saudi-Arabia, blir av FN sett på som opposisjonens offisielle talerør.

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen, som leder Forsvarets høgskoles mediegrupp, ser opprørsgruppenes utmarsj fra Genève-forhandlingene som forståelig, men understreker at situasjonen på bakken ikke er svart/hvit.

– Det er én stor elefant i rommet, fremtiden til Assad. Det er et uløst problem. Der står partene steilt mot hverandre, sier Gundersen til ABC Nyheter.

Les også: Uklar skjebne for IS-bortførte fabrikkarbeidere i Syria

Moderate og radikale krefter sammen

– Etter russernes direkte involvering har situasjonen og dynamikken blitt endret betydelig. Assad står betydelig sterkere militært og dermed i disse forhandlingene, legger han til.

Forsvarseksperten mener kampene oppe i Aleppo er så harde, at det er vanskelig å fortsette forhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er derfor den syriske Nasjonalkoalisjonen trakk seg fra forhandlingene. Assad, støttet av Iran og russerne, kjemper mot mange av opprørsgruppene i nord, inkludert grupper tilknyttet Nasjonalkoalisjonen. Det er ikke våpenhvile rundt Aleppo, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gundersen understreker at flere av opprørsgruppene som er inkludert i fredsforhandlingene, er radikale islamistgrupper.

– Like radikale som Nusra-fronten, uten å være knyttet direkte til Al-Qaida. Assad og russerne sier de bare bekjemper terrorister og radikale grupper, men mye tyder på at de også ønsker å bekjempe de fleste opprørsgruppene i disse områdene, også de moderate opprørsgruppene som blir støttet av Tyrkia, de arabiske landene og Vesten, sier Gundersen.

– Det er også mitt inntrykk at russerne og Assad ikke er veldig nyansert i hvem de angriper. Det er heller ikke enkelt, fordi mange av de moderate gruppene samarbeider med de radikale kreftene. Det er ikke svart/hvitt på bakken heller, sier kommandørkaptein Gundersen.

Les også: Opprørere lanserer motoffensiv i Syria