Minst 64 drept i voldsomt Taliban-angrep i Kabul

Kriminalteknikere og sikkerhetsstyrker fotografert ved regjeringsbygget som ble rammet av en bombe i Kabul tirsdag. Foto: Ahmad Masood / Reuters / NTB scanpix
Kriminalteknikere og sikkerhetsstyrker fotografert ved regjeringsbygget som ble rammet av en bombe i Kabul tirsdag. Foto: Ahmad Masood / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 64 mennesker ble drept i tirsdagens selvmordsangrep i Kabul, opplyser Afghanistans regjering. Tallet på drepte er over dobbelt så høyt som tidligere rapportert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det voldsomme angrepet er dermed det enkeltangrepet i Kabul som har tatt flest menneskeliv siden 2011.

Afghanske Taliban har tatt på seg ansvar for bomben, som gikk av midt i morgenrushet i sentrum av Afghanistans hovedstad.

Politiet sa tirsdag at minst 28 personer ble drept, men dagen etter opplyser innenriksdepartementet at 64 mennesker, de aller fleste sivile, ble drept. I tillegg ble minst 347 mennesker såret, sier departementets talsmann Sediq Sediqqi.

«Våroffensiv»

Selvmordsbomben gikk av bare noen hundre meter fra presidentpalasset, i en tettbebygd bydel som huser flere utenlandske ambassader, regjeringsbygg og militære anlegg.

Bomben, som tilsynelatende var rettet mot sikkerhetstjenestens kontorer, ble etterfulgt av skuddveksling mellom Taliban-opprørere og sikkerhetsstyrker.

Den afghanske opprørsbevegelsen kunngjorde forrige uke at deres årlige såkalte våroffensiv er i gang, på tross av at regjeringen i Kabul igjen forsøker å få opprørerne til forhandlingsbordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Taliban truet da med «storstilte angrep mot fiendens stillinger over hele landet».

Bakgrunn: Mange drept og flere hundre såret i Taliban-angrep i Kabul

11.000 sivile drept

Siden har kampene rast rundt den symbolsk viktige byen Kunduz i provinsen med samme navn nord i Afghanistan. Byen er landets femte største og falt til Taliban i en kort periode i fjor høst.

FN advarte nylig om at urban krigføring har ført til en kraftig oppgang i antall sivile ofre i Afghanistan i år. Det anslås at 11.000 sivile ble drept i konflikten i fjor.

– Jeg fordømmer på det sterkeste disse terrorangrepene. Det finnes ingen unnskyldning overhodet for å angripe sivilbefolkning og sikkerhetsvakter, sa FN-sjef Ban Ki-moon om selvmordsbomben i Kabul tirsdag.

Det Taliban-ledede opprøret har tiltatt i styrke siden de fleste internasjonale kampstyrker trakk seg ut av landet i slutten av 2014. Den islamistiske bevegelsen antas å være sterkere enn noen gang siden den ble styrtet etter USAs invasjon i 2001.

Les også: Taliban-minister tapte i retten - får ikke komme til Norge

Angrep mot sentrale mål i Afghanistan:

* 6. til 10. august 2015: Nær 60 mennesker ble drept i fire forskjellige angrep i Kabul. Dette var da de blodigste angrepene etter at hoveddelen av NATO-styrkene ble trukket ut av landet i desember 2014. Taliban påtok seg ansvaret for tre av angrepene.

* 22. august: 12 personer, inkludert tre amerikanere som arbeidet for NATO, ble drept i et angrep mot utenlandske styrker. Taliban avviste at de sto bak.

* 11. desember: Fire afghanske politimenn og to spanjoler ble drept da en bilbombe eksploderte utenfor den spanske ambassaden. Også fire talibanere ble drept.

* 21. desember: Seks amerikanere døde da en motorsykkel eksploderte utenfor flyvåpenbasen Bagram. Taliban sa de sto bak angrepet.

* 20. januar 2016: En selvmordsbomber angrep en minibuss med ansatte fra TV-stasjonen Tolo, sju personer ble drept.

* 1. februar: 20 politifolk ble drept da en selvmordsbomber fra Taliban angrep en politistasjon i Kabul. Angrepet ble sett som et forsøk fra Taliban på å posisjonere seg før planlagte fredsforhandlinger.

* 27 februar: 12 personer ble drept da en selvmordsbomber sprengte seg ved forsvarsdepartementet i Kabul.

* 19. april: Minst 64 mennesker ble drept og nær 350 såret av en selvmordsbombe etterfulgt av skyting i sentrum av Kabul, i det dødeligste enkeltangrepet i hovedstaden siden 2011. Taliban tok på seg ansvaret.

(Kilder: AFP, Reuters)