Unge arabere tar avstand fra IS

En ung kvinne går forbi en skole i Palmyra i Syria. Byen har vært okkupert av ekstremistgruppen IS. Foto: Omar Sanadiki (Reuters / NTB scanpix)
En ung kvinne går forbi en skole i Palmyra i Syria. Byen har vært okkupert av ekstremistgruppen IS. Foto: Omar Sanadiki (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre av fire unge arabere tar avstand fra IS, mens halvparten av dem ser ekstremistgruppen som den største trusselen mot regionen, ifølge en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Islamistene som har erklært et «kalifat» i områder de har okkupert i Syria og Irak, møter stor motstand blant unge arabere, viser den årlige undersøkelsen Arab Youth Survey.

78 prosent av deltakerne svarer at de aldri kunne tenke seg å støtte IS, selv om gruppen skulle blitt mindre voldelig. 13 prosent svarer at de kunne støttet IS, mens ni prosent svarer at de ikke er sikre.

Les også: Ny rapport: – Kan nærme seg slutten for IS

Peker på arbeidsledighet

For andre år på rad blir ekstremistgruppen sett på som den største trusselen mot den arabiske verden. Men antallet som trekker frem IS har steget fra 37 prosent i fjor til 50 prosent i år.

Samtidig svarer hele 77 prosent av de spurte at de er urolige over gruppens fremvekst, men bare én av seks tror IS vil lykkes med å etablere en stat.

Den arabiske verden har i lang tid hatt utbredt korrupsjon og vært rammet av en rekke kriger, samtidig som landene ikke har skapt nok jobber for sin raskt voksende yngre befolkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten én av fire mener at høy arbeidsledighet blant unge arabere er skyld i IS' suksess.

Les også: Tsjetsjenias leder: – Russiske spioner infiltrerer IS i Syria

– Et symptom

Regionens økonomiske utfordringer har helt klart hjulpet IS, mener analytiker Hassan Hassan, Midtøsten-ekspert ved Tahir-instituttet i Washington DC og London-baserte Chatham House.

– Daesh er også et symptom på en sykdom som må håndteres, og ikke bare sykdommen selv, sier Hassan, som omtaler ekstremistgruppen ved et annet navn.

Undersøkelsen som gjennomføres hvert år blant personer mellom 18 og 24 i 16 arabiske land, tar også for seg andre spørsmål som konflikten mellom Israel og Palestina og mangelen på demokrati.

Den er basert på 3.500 intervjuer utført av det Dubai-baserte PR-byrået ASDA'A Burson-Marteller.

Les også:

70.000 islamske lærde med fatwa mot IS

Obama ber Russland og Tyrkia fokusere på IS

— Russland ønsker allianse mot IS

Al-Shabaab advarer mot å slutte opp om IS

– Krekars finske terrorleder ble IS-kriger