Kommuner ruster til kamp mot brunsneglen

Våren kommer med sol og glede men også med den forhatte brunsneglen, også kjent t som brunsnegl eller mordersnegl. Den beste måten å bli kvitt den på er ifølge ekspertene å rydde i hagen, plukke vekk sneglene og fjerne eggene.
Våren kommer med sol og glede men også med den forhatte brunsneglen, også kjent t som brunsnegl eller mordersnegl. Den beste måten å bli kvitt den på er ifølge ekspertene å rydde i hagen, plukke vekk sneglene og fjerne eggene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med våren kryper brunsneglene fram. Hagelag og flere kommuner ruster nå til kamp mot de uønskede hagegjestene. Men ekspertene mener det er umulig å utrydde de små brune.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredrikstad kommune har nettopp lagt fram et forslag til en storstilt bekjempelse av sneglene. Oslo kommune vurderer en kampanje, og i Drammen følger Konnerud Hagelag opp et prosjekt som kommunen ga 10.000 kroner i støtte til i fjor.

Blir forslaget vedtatt i formannskapet i midten av april, skal Fredrikstad kommune bruke 200.000 kroner over to år til målrettet innsats mot sneglene, som er blitt en sann plage for mange hageeiere.

– Vi tok opp problemet i fjor høst. Politikerne ønsket en orientering om snegleproblemet. Mange ønsket også at kommunen, som er en stor grunneier, skulle komme på banen, opplyser spesialkonsulent Kristin Lugg.

Les også: Brunskogsnegler: Her er tipsene du trenger - året rundt

Deler ut sneglemiddel

Forslaget går blant annet ut på at kommunen skal kjøpe inn og dele ut preparatet Nemaslug på stasjoner rundt om i Fredrikstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Preparatet inneholder nematoder som fungerer som en parasitt på små brunskogsnegler. Parasitten kan være dødelig for sneglen.

– Kommunen ønsker å bidra og gi motivasjon til å bekjempe sneglene. Problemet kommer ikke til å bli borte, men håpet er at det kan bli redusert, sier Lugg, som forteller at lignende prosjekter diskuteres i flere andre kommuner.

I Oslo kommune drøftes det om man skal iverksette en informasjonskampanje.

– Vi er litt skeptiske til utstrakt bruk av Nemaslug fordi middelet kan virke på andre sneglearter, men vi vil vurdere en kampanje hvor vi informerer og oppfordrer innbyggerne til dugnad, sier biolog og naturforvalter Tea Turtumøygard i Bymiljøetaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om kommunen skal gi noe økonomisk bidrag, er ikke drøftet.

Les også: Brunskogsnegl koster samfunnet enorme summer

Kommunene er viktige

Det Norske Hageselskap mener det er en viktig at kommunene engasjere seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at det hvert år iverksettes dugnader i hagelagene rundt om i Norge for å bekjempe brunsneglen. At kommunene engasjerer seg er viktig, de forvalter jo store offentlige arealer, sier kommunikasjonssjef Tonje Waaktaar Gamst.

Erling Fløistad ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) mener det er fornuftig med kommunale kampanjer.

– Det er ikke noen vei utenom enn at alle bidrar. Det viktigste er å rydde bort sneglenes skjulesteder som åpne komposthauger og områder med gress og ugress. Rydding hjelper – det gjelder både hager og offentlige arealer som grøfter og veikanter, sier han.

– Brunskogsneglen har nok kommet for å bli, men med felles innsats kan bestanden holdes nede, sier han.

Les også: – Etter tre år er det ingen snegler igjen

Ikke én løsning

Forskerne ved NIBIO mener at det biologiske middelet Nemaslug ikke kan løse problemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forsøk har vist at Nemaslug har en effekt på unge brunskogsnegler, men da skal både timing og temperatur være riktig. Forsøk har vist at voksne snegler lever godt med parasitten, sier Fløistad.

Nemaslug kan dessuten være skadelig også for andre sneglearter, men ikke for større pattedyr, som pinnsvin, sier Fløistad.

– Det som har vist størst effekt er å fjerne sneglene, plukke og drepe, og samtidig å fjerne skjulestedene som sneglene bruker om dagen, sier han.

Les også: Forsker: Dette har vi advart mot