Qatar: – Syriske luftangrep kan torpedere våpenhvilen

Ødelagte bygninger i Aleppo i Syria. Lørdag blir det meldt om nye kamper utenfor byen. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix
Ødelagte bygninger i Aleppo i Syria. Lørdag blir det meldt om nye kamper utenfor byen. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den skjøre våpenhvilen i Syria kan «torpederes» av regimets luftangrep, mener myndighetene i Qatar. Lørdag ble det meldt om nye harde kamper utenfor Syrias nest største by Aleppo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjonen fra utenriksdepartementet i Qatar kommer etter et luftangrep rettet mot Ghouta-området utenfor Damaskus torsdag.

Den London-baserte gruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som henter sine opplysninger fra et nettverk av informanter og aktivister på bakken i Syria, sier at minst 33 mennesker, blant dem tolv barn, ble drept i angrepet. Det rammet byen Deir al-Assafir øst i Ghouta, som kontrolleres av opprørere.

– Qatar uttrykker sterk fordømmelse og bekymring over massakren på sivile utført av syriske regimestyrker, heter det i uttalelsen fra utenriksdepartementet i Doha.

Les også: Ingen norsk jubel for at IS ble jaget fra Palmyra

Reaksjoner

– Dette står i fare for å torpedere våpenhvileavtalen og den internasjonale innsatsen for å finne en politisk løsning for å stanse krigen, heter det i uttalelsen som ble gjengitt av det offisielle nyhetsbyrået i Qatar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Qatar og Saudi-Arabia støtter syriske opprørere som kjemper mot president Bashar al-Assads regime i Syria. Assad støttes på sin side av Russland og Iran.

USA sa torsdag at landet var sjokkert over regjeringsstyrkenes luftangrep, og Frankrike beskylder Assads regime for brudd på våpenhvilen.

Fredag ble det meldt om luftangrep mot den opprørerkontrollerte byen Maarat Nouman nord i Idlib-provinsen. Nusrafronten er til stede i byen, noe innbyggerne skal ha protestert mot.

Les også: USA likviderte IS' nestkommanderende i Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye kamper

Lørdag melder SOHR at militsgrupper og medlemmer av islamistgruppa Nusrafronten har erobret en høyde i nærheten av en viktig vei utenfor Aleppo. Minst 25 regjeringssoldater skal ha blitt drept i kampene.

Ekstremistgrupper som IS og Nusrafronten er ikke omfattet av våpenhvileavtalen. Men også grupper som tidligere har overholdt våpenhvilen, skrøt lørdag i sosiale medier av å ha deltatt i kampene, skriver AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkiske styrker skjøt lørdag med artilleri over grensen mot IS-stillinger i Syria, melder nyhetsbyrået Dogan. Artilleri utplassert i grenseregionen Kilis skjøt mot mål i bosetninger rundt byen Azaz.

Angrepet skal ha skjedd etter at den amerikanskledede koalisjonen mot IS gjennomførte luftangrep mot ekstremistgruppa i regionen. Det tyrkiske angrepet er det første mot IS i Syria siden begynnelsen av mars.

Les også: Sikkerhetsrådet fornøyd med russisk tilbaketrekking