Advarer mot å tro at IS synger på siste verset

IS kontrollerer fortsatt store områder i Syria og Irak, og den ytterliggående islamistgruppa fester samtidig grepet i stadig flere land. Foto: Reuters / NTB scanpix
IS kontrollerer fortsatt store områder i Syria og Irak, og den ytterliggående islamistgruppa fester samtidig grepet i stadig flere land. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ytterliggående islamistgruppa IS synger langt fra på siste verset, men står fortsatt sterkt i Syria og Irak og øker sitt nærvær i andre land, advarer eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– IS er ikke i ferd med å bli nedkjempet, mener professor Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo.

Fakta om Den islamske staten

• Islamistisk opprørsgruppe i Irak og Syria som kjemper for en sunnimuslimsk stat (kalifat).

• Har røtter i sunnimuslimske opprørsgrupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.

• I 2006 gikk flere av gruppene sammen og dannet Den islamske stat i Irak (ISI).

• Da lederen ble drept i 2010, ble Abu Bakr al-Baghdadi erklært som ny leder.

• Året etter utvidet gruppen sitt virksomhetsområde til Syria, og i 2013 endret den navn til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

• Sommeren 2014 proklamerte ISIL et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS) og tok deretter kontroll over store områder i Nord-Irak og Syria.

• I Irak sikret IS seg tilgang til oljefelter og store mengder våpen fra regjeringsstyrkene.

• Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til IS, som i dag hevder å ha etablert «provinser» i 14 land, blant dem Libya.

• En USA-ledet koalisjon innledet i september 2014 en luftkrig mot antatte IS-mål i Syria og Irak, og Russland sendte kampfly til Syria høsten 2015.

Gruppen har rett nok blitt drevet ut av flere områder i Syria og Irak de siste månedene, men fester samtidig grepet andre steder, først og fremst i Libya, konstaterer han.

– De er veldig kreative når det gjelder å tilpasse seg den motstanden de møter, sier Butenschøn, som frykter at flere land kan stå for tur.

Les også: Ny rapport: – Kan nærme seg slutten for IS

– Vi har land som Jemen, Somalia, Mali og Nigeria, med svak sentralregjering og konflikter som kan danne grunnlag for islamistisk mobilisering, sier Butenschøn.

Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute kan heller ikke se at IS er betydelig svekket, til tross for påstander om det motsatte, først og fremst fra amerikansk hold.