Guatemala gjør nytt forsøk på å dømme eksdiktator

Rios Montt (bildet), som grep makten i et kupp, lider av demens og var selv ikke til stede i retten. Det var derimot den tidligere etterretningssjefen hans, som er medtiltalt i saken.
Rios Montt (bildet), som grep makten i et kupp, lider av demens og var selv ikke til stede i retten. Det var derimot den tidligere etterretningssjefen hans, som er medtiltalt i saken. Foto: Moises Castillo / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

En domstol i Guatemala gjør et nytt forsøk på å få landets tidligere militærdiktator Efrain Rios Montt dømt for folkemord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2013 ble den nå 89 år gamle tidligere generalen funnet skyldig i medvirkning til folkemord i forbindelse med regjeringsstyrkenes drap på nærmere 2.000 indianere mens han styrte landet fra 1982 til 1983.

Dommen ble omstøtt, og en ny rettssak ble berammet. Forsvarerne har siden lyktes med å få denne utsatt to ganger, men onsdag var det klart for en ny runde i retten.

Mauricio Rodriguez Sanchez lovet å bevise sin uskyld da han ankom rettssalen. Foto: Santiago Billy / Epa
Mauricio Rodriguez Sanchez lovet å bevise sin uskyld da han ankom rettssalen. Foto: Santiago Billy / Epa

Rios Montt, som grep makten i et kupp, lider av demens og var selv ikke til stede i retten. Det var derimot den tidligere etterretningssjefen hans, som er medtiltalt i saken.

Mauricio Rodriguez Sanchez lovet å bevise sin uskyld da han ankom rettssalen.

– Alt jeg ønsker er å bli ferdig med dette, slik at jeg kan vende tilbake til familien, sa han.

Minst 245.000 mennesker mistet ifølge FN livet eller forsvant for aldri mer å komme til rette i løpet av Guatemalas borgerkrig, som pågikk fra 1960 til 1996. De aller fleste av dem ble ofre for regjeringsstyrkene og høyreorienterte dødsskvadroner.

Les også: Guatemalas president går av etter arrestordre for korrupsjon