Jagland: – EUs asylhåndtering en tragedie

Artikkelen fortsetter under annonsen

Måten EU har håndtert flyktningstrømmen på, er i strid med internasjonale regler og rett og slett tragisk, mener Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tusenvis av mennesker sitter fast på grensene. Hellas er i ferd med å bli en eneste stor flyktningleir. Dette er en menneskelig tragedie av store dimensjoner, og måten den er blitt håndtert på, er etter min mening ganske tragisk, sier Jagland til NTB.

Land etter land i Europa har stengt sine grenser, noe Jagland mener er et brudd på internasjonale regler og forpliktelser.

– Den fremste forpliktelsen landene har, er å gi beskyttelse til dem som har behov for det, slår han fast.

Les også: UDI: – Utviklingen fremover er svært usikker for Norge

Kritisk til innstramming

Lederen av Europarådet kom torsdag til Stortinget på sitt første offisielle besøk til Norge. Flyktninger og asylpolitikk preger møtene med norske politikere.

Jagland er kritisk til flere av innstrammingstiltakene som regjeringen har foreslått, deriblant strengere krav til familiegjenforening og retur av flyktninger på grensa. Han mener stortingspolitikerne har forhastet seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror man kunne ha unngått en del problemer ved å se på rettspraksisen i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, sier han og viser til at både menneskerettighets- og flyktningkonvensjonen setter bom for kollektiv retur av flyktninger. I tillegg har hver enkelt krav på individuell behandling.

Les også: Hellas forbereder seg på å hjelpe 150.000 flyktninger

Hardt ut

Jagland har tidligere gått hardt ut mot en rekke EU-land for grepene de har tatt for å bremse flyktningstrømmen, som stenging av grenser og retur uten asylbehandling. EU har først og fremst sviktet i å opprette et apparat for å registrere flyktninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tillegg har landene manglet en solidarisk måte å bosette alle som har krav på asyl. Det man i stedet hører i Europa i dag, er hvordan den ene døra etter den andre slamres igjen, sier Jagland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men han vil foreløpig ikke gjøre som mange andre og fordømme avtalen mellom EU og Tyrkia om at EU kan sende tilbake flyktninger som prøver å ta seg til Hellas, mot å ta imot syriske kvoteflyktninger.

FNs høykommissær for menneskerettigheter uttalte torsdag at avtalen kan være ulovlig.

Les også: Flyktninger i Hellas nekter å gi opp håpet

Kaos

– Vi vet ennå ikke de praktiske detaljene. Jeg går ut fra at EU vil sette opp garantier for dem som blir sendt tilbake, slik at man kan ta individuelle hensyn. Det er det som blir det avgjørende, mener han.

Samtidig er han ikke enig med dem som mener at fremmarsjen til høyreekstreme krefter i Europa viser at det er nødvendig å bremse flyktningstrømmen.

– Det viser at det er nødvendig å holde seg til de standarder man har forpliktet seg til. Hvis man ikke gjør det, får man kaos, og da er det jo fritt leide for slike krefter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktningsaken truer også med å slå sprekker i hele EU-samarbeidet, mener Jagland.

– Hvis man ikke klarer å finne løsninger, så er det klart at denne saken kan være en fare for hele samarbeidet.

Les også: Over 140.000 flyktninger har nådd Europa så langt i år

Tett program

Jagland innledet torsdag sitt to dager lange besøk med et frokostmøte i regi av den konservative tankesmia Civita.

Deretter gikk det slag i slag med møter med stortingsdelegasjonen som deltar i Europarådets parlamentarikerforsamling, PACE, utenriks- og forsvarskomiteen og kommunal- og forvaltningskomiteen, før møte og arbeidsmiddag med utenriksminister Børge Brende (H).

Fredag skal Jagland møte blant andre innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) og Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Arbeidslunsj med statsminister Erna Solberg (H) runder av norgesbesøket.

Les også: Jagland advarer mot bakkestyrker i Syria