Sør-Korea: – Kaesong-lønninger gikk til Nord-Koreas våpenprogram

Kim Jong-un tok store deler av lønningene fra de nordkoreanske arbeiderne på industriområdet Kaesong.
Foto: Kim Hong-ji / Reuters / NTB scanpix
Kim Jong-un tok store deler av lønningene fra de nordkoreanske arbeiderne på industriområdet Kaesong. Foto: Kim Hong-ji / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seoul (NTB-Reuters): Sør-Korea hevder at 70 prosent av lønningene som skulle gå til arbeidere på industriområdet Kaesong egentlig ble overført til Nord-Korea og landets omstridte våpenprogram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken besluttet Sør-Korea at landet ønsker å legge ned industriområdet, som er blitt drevet i fellesskap med rivalen i nord, som et svar på nordkoreanernes prøveoppskyting av langdistanseraketter. I en ny uttalelse sier sørkoreanske myndigheter nå at de 55.000 nordkoreanske arbeiderne i Kaesong så lite av de snaut 1.400 kronene de gjennomsnittlig fikk i månedslønn.

70 prosent av lønningene skal nemlig ha gått til to andre utgiftsposter: Nord-Koreas våpenutvikling og luksusvarer til lederen Kim Jong-un.

– Lønningene til Nord-Koreas arbeidere og andre utgifter ble betalt kontant i amerikanske dollar til myndighetene og ikke direkte til arbeiderne, uttaler Sør-Koreas gjenforeningsdepartement. Det legger til at pengene ble forvaltet av et kontor som antas å finansiere Kims overdådige livsstil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea reagerte med harme på nyheten om at Sør-Korea vil legge ned Kaesong og kalte det «en krigserklæring». Deretter sparket regimet ut alle sørkoreanske arbeidere fra industriparken og frøs midlene til de sørkoreanske firmaene.

Kaesong er finansiert og styrt av sørkoreanske selskaper og ligger ti kilometer inne på nordkoreansk territorium. (©NTB)