Forsiktig mottakelse for skjør Syria-plan

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura.
FNs Syria-utsending Staffan de Mistura. Foto: Michael Dalder / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsiktig optimist, sier FNs Syria-utsending Staffan de Mistura om utsiktene for Syria-planen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er forsiktig optimistisk, for det er første gang vi har sett denne typen forpliktelse, sier spesialutsending de Mistura.

– Men jeg er veldig forsiktig, for vi er allerede blitt skuffet flere ganger, fremholder han overfor norsk presse.

Landene i Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) ble fredag enige om en plan som man håper kan føre til en våpenhvile i det krigsherjede Syria på sikt.

Les også: Russlands kald krig-utsagn er et retorisk virkemiddel

Forpliktelse

– Det er ikke bare en deklarasjon, ikke bare en uttalelse, det er en forpliktelse. En forpliktelse om konkrete skritt, understreker den svensk-italienske diplomaten.

Først og fremst viser han til enigheten om en stans i kamphandlingene innen fredag. Og om humanitær bistand til de sivile som har vært avskåret fra hjelp i Syria.

– Det avgjørende er at vi får til en form for våpenhvile innen uka er omme. Vi må ha håp, men vi må også være realistiske, sier utenriksminister Børge Brende (H) etter et møte med de Mistura på sikkerhetskonferansen i München lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russland: – En ny kald krig har brutt ut

Bombardement

– Russerne må stanse bombardementet for å sørge for at det er en reell våpenhvile, fremholder Brende om Moskvas luftangrep mot syriske opprørsgrupper.

ISSG-planen tilsier at luftangrepene nå kun skal rettes mot de ytterliggående gruppene IS og Nusrafronten eller andre som FNs sikkerhetsråd regner som terrororganisasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Til dags dato har det store flertallet av Russlands angrep vært rettet mot legitime opposisjonsgrupper, hevder USAs forsvarsminister John Kerry i München.

– Vi kjemper mot de samme terrororganisasjonene, lyder svaret fra Russlands Sergej Lavrov.

Laber prosent

På spørsmål om hvilke sjanser han gir Syria-planen, svarer Lavrov «49 prosent» på München-konferansen. Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier er heller ikke overdrevent optimistisk med et anslag på 51 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og mens stormaktene diskuterer Syrias fremtid, fortsetter kampene på bakken.

Lørdag meldte nyhetsbyrået Reuters at syriske regjeringsstyrker har gjenerobret landsbyen al-Tamura, som grenser til flere opprørskontrollerte områder i provinsen Aleppo.

Med hjelp fra russisk luftstøtte tar regimet sikte på å avskjære opprørernes tilførsel av utstyr fra Tyrkia og gjenvinne full kontroll over opprørsbastionen Aleppo.

Les også:

Gorbatsjov frykter væpnet konflikt i ny kald krig

USAs etterretningssjef frykter ny kald krig

Russland får nye militære enheter med atomvåpen