Russland: – En ny kald krig har brutt ut

Se Dmitrij Medvedev sin tale i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verden har glidd inn i en ny kald krig, mener Russland. Norge og NATO ser det annerledes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alt som gjenstår, er uvennlig NATO-politikk overfor Russland, sier Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

– Vi kan si det enda tydeligere: Vi har glidd inn i en ny periode med kald krig.

Fra talerstolen på sikkerhetskonferansen i München knytter Medvedev utviklingen til striden om konfliktene i Ukraina og Syria. Og han anklager Vesten for stadig å komme med nye beskyldninger mot Russland.

– Nesten hver dag blir vi beskyldt for å komme med nye forferdelige trusler enten mot hele NATO, mot Europa, USA eller andre land, sier han.

– Å bygge opp tillit er vanskelig, men vi er nødt til å begynne.

Reaksjon: Forsker: – Et retorisk utspill fra Russland som kan bli svært farlig

Avviser

– Vi ønsker ikke en ny kald krig. Vi er ikke i en ny kald krig. Men vi er heller ikke i det partnerskapet med Russland som vi prøvde å bygge, er svaret fra NATO-sjef Jens Stoltenberg på utspillet fra Medvedev.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener i stedet NATOs skjerping av forsvaret er et svar på russisk opprustning og en russisk «vilje til å bruke militære maktmidler for å endre landegrenser i Europa».

– Det må NATO svare på. Men det vi gjør, er defensivt, sier han til norsk presse og fremholder at forsvarsalliansen fortsatt ønsker en politisk dialog med russerne.

Han diskuterer derfor med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov å kalle sammen til det første møtet i det såkalte NATO-Russland-rådet på over et år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gorbatsjov frykter væpnet konflikt i ny kald krig

Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) hørte Medvedev fra salen i München lørdag og avviser den russiske analysen.

– Jeg mener det forholdet vi har i dag, skyldes at Russland har brutt folkeretten. At Vesten svarer på det, er helt nødvendig, sier hun, men mener ikke at det dårlige forholdet har utviklet seg til en kald krig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det er en kompleks situasjon med flere konflikter på samme tid. Og russerne er involvert på ulike måter i de store konfliktene, sier Solberg og viser til både Syria og Ukraina.

Les også: Forsiktig mottakelse for skjør Syria-plan

Åpen dør

Skal verden unngå en ny kald krig, mener Solberg at Vesten fortsatt må «være sterke» på forsvarssiden. Men også holde døren åpen for dialog.

– Vi trenger en verden med mer samstyre på internasjonalt nivå, vi trenger faktisk Russland som partner for å finne gode løsninger, sier hun til NTB.

Allerede for flere år siden advarte Medvedev om at krisen i Ukraina har brakt Russland og Vesten til randen av en ny kald krig. Og også Lavrov brukte München-konferansen til å snakke om et fiendebilde mellom Moskva og Vesten.

– NATO og EU nekter å samarbeide fullt ut med Russland. De ser på oss som en fiende, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarsel

– Retorikken vi ser, er et av pressmidlene som brukes av begge parter for å dra utfallet i en bestemt retning, sier Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit om det russiske utspillet.

Hun understreker samtidig at den kalde krigen var en nedkjølingsperiode etter andre verdenskrig der de to polene hadde helt ulike samfunnsmodeller og målsettinger, og at dette ikke forklarer dagens situasjon.

– Dette er ikke en kald krig, men en veldig krevende maktpolitisk situasjon der Russland og NATO har svært motstridende interesser, sier Hellestveit.

Les også:

USAs etterretningssjef frykter ny kald krig

Russland får nye militære enheter med atomvåpen

Den kalde krigen:

* Spenningstilstanden mellom USA og Sovjetunionen, og deres respektive allierte, etter den andre verdenskrig omtales som den kalde krigen.

* Situasjonen varte fram til Berlinmurens fall i 1989.

* Den kalde krigen kjennetegnes ved at det aldri brøt ut militær konflikt mellom supermaktene, selv om det var nære på flere ganger.

* Den kalde krigen var preget av oppbygging av militærallianser, opprustning, trusler og ideologiske motsetninger.

* Østblokken besto av Sovjetunionen og de kommunistiske landene i Øst-Europa som var under sovjetisk kontroll. Vestblokken besto av USA og landets allierte, hovedsakelig i Vest-Europa. I 1949 dannet disse forsvarsalliansen NATO.

* Uttrykket «den kalde krigen» skal første gang ha blitt brukt i 1947 av Bernard Baruch, som var rådgiver for USAs president Harry Truman.

* Terrorbalanse er et begrep som ofte brukes om trusselen om gjensidig bruk av atomvåpen, som bidro til å hindre militær konfrontasjon mellom partene under den kalde krigen.