USA vil selge F-16-fly til Pakistan - India reagerer

USA varsler et mulig salg av F16-fly til Pakistan.
USA varsler et mulig salg av F16-fly til Pakistan. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs ambassadør til India er kalt inn på teppet etter nyheten om at det amerikanske forsvaret vil selge opptil åtte F-16-fly til Pakistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ambassadør Richard Verma har fått klart beskjed om at India er dypt bekymret, opplyser det indiske utenriksdepartementet.

Den amerikanske Kongressen ble fredag orientert om det foreslåtte kampflysalget av Defense Security Cooperation Agency (DSCA), organet som koordinerer slike våpensalg til utlandet. De åtte flyene er til sammen verdt 700 millioner dollar.

– Det foreslåtte salget oppfyller USAs utenrikspolitiske målsettinger gjennom å styrke sikkerheten til en strategisk partner i Sør-Asia. Salget vil styrke Pakistans mulighet til å møte nåværende og framtidige sikkerhetstrusler, sier DSCA i en uttalelse.

Avtalen som nå skal behandles i Kongressen, innebærer salg av inntil åtte kampfly, samt opplæring, radarer og annet utstyr. Ifølge DSCA vil det gi Pakistan mulighet til operere i all slags vær og på natten, og at landet lettere vil kunne gjennomføre blant annet antiterroroperasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

India, som i mange tiår har hatt et svært anstreng forhold til nabolandet Pakistan, er skuffet over nyheten.

– Vi er skuffet over Obama-administrasjonens kunngjøring om salg av F-16-fly til Pakistan. Vi er uenige i deres forklaring om at slike våpensalg bidrar til å bekjempe terrorisme, sier Vikas Swarup, talsmann for Indias utenriksdepartement.