Oppgang på børsene i USA

På gulvet til New York-børsen fredag. Her er trader Peter Tuchman. Foto: Reuters/ NTB scanpix
På gulvet til New York-børsen fredag. Her er trader Peter Tuchman. Foto: Reuters/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pilene pekte opp igjen for USA-børsene fredag etter flere dager med nedgang. Det vær særlig bank- og energiaksjene som bidro til oppgangen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Særlig bankaksjene har vært i hardt vær den siste tiden på grunn av bekymring knyttet til små rentemarginer og lån i den kriserammede energisektoren. Fredag kom imidlertid oppturen, ledet av JPMorgan, som la på seg 8 prosent.

Industriindeksen Dow Jones økte 2 prosent, den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen gikk opp 1,6 prosent og den bredt sammensatte S&P 500-indeksen la på seg 1,95 prosent.

Børsløftet førte også til at dollaren styrket seg mot japansk yen etter en betydelig nedgang de siste ukene. Årsakene er hovedsakelig solid detaljhandel i USA og økt oljepris.

I løpet av fredagen gikk kursen for én dollar opp 0,8 prosent til 113,25 yen. Den hadde falt til 110,99 yen torsdag, det laveste nivået siden oktober 2014.

– For første gang på ti handelsdager har den amerikanske dollaren løftet seg mot yenen, takket være bedre detaljsalg enn ventet og at oljeprisen gikk opp igjen, sier Kathy Lien i BK Asset Management.