USA: – Ingen grunn til å tvile på at nordkoreansk militærleder er henrettet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen grunn til å betvile påstandene om at Nord-Korea har henrettet hærens stabssjef, uttaler Det amerikanske utenriksdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag meldte sørkoreanske medier at militærtoppen Ri Yong-gil er blitt henrettet for korrupsjon og for å ha planlagt en sammensvergelse. Opplysningene er ikke bekreftet, men om de stemmer, er dette bare den siste i en lang rekke angivelige henrettelser av høytstående personer i regimet.

– Dette er det vi er vant til å høre fra Nord-Korea, at du har en leder som gjennomfører utrensninger i administrasjonen sin med jevne mellomrom, sier talsmann Mark Toner i USAs utenriksdepartement. Han vil ikke bekrefte henrettelsen, men fortsetter:

– Som dere sier, har vi sett dette før. Vi har ingen grunn til å tvile på at dette er tilfelle – at denne personen ble henrettet.

Det har vært mange rapporter om «utrensninger», henrettelser og forsvinninger siden Kim Jong-un kom til makten i Nord-Korea etter farens død i desember 2011. Noen av påstandene er blitt bekreftet, andre ikke.

USA har ingen diplomatiske forbindelser til Nord-Korea, og regjeringen har derfor liten oversikt over hva den siste angivelige henrettelsen vil ha å si for regimet, opplyser Toner.