Eirik Jensen: – Jeg kommer ikke til å spare noen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politimannen Eirik Jensen vil bryte selvpålagte kodekser for å forsvare seg mot anklagene om grov korrupsjon og narkotikaforbrytelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mest alvorlige tiltalepunktet gjelder innførsel av hele 49 partier med narkotika med i alt 14 tonn hasj mellom 2004 og 2013. Strafferammen er 21 års fengsel.

Selv har Jensen hele tiden hevdet sin uskyld.

– Jeg er ingen bitter mann. Men hansken er kastet, og jeg må nå bryte mange av mine selvpålagte kodekser. Med de konsekvenser dette måtte medføre. Dette er tungt, sier den tidligere politilederen til Dagbladet.

Les også: Eirik Jensen om tiltalen: – Sjokkerende

– Frisk tiltale

Han sier han er forberedt på å fortelle hvem som har visst hva, hvilke klarsignaler han har fått og hva informasjonen han har fått av Gjermund Cappelen har blitt brukt til.

– Jeg har ikke ønsket å snakke om informanter eller metodene vi har brukt. Men nå må jeg tenke på meg selv. Jeg må snakke om store, hemmelige nasjonale prosjekter og hemmeligheter, noe jeg ikke har ønsket å gjøre. Det kommer til å bli tungt og komplisert, men jeg kommer til å måtte gjøre det for å forsvare meg, sier Jensen, som legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kommer til å bli saker av dette. Det kommer til å komme store omveltninger, og jeg kommer ikke til å spare noen.

Til Aftenposten sier han at han ser fram til å «se sine motstandere i øynene» under rettssaken.

Les også: Eirik Jensen-saken i retten i august

«Det er meldt knallvær»

Mye av tiltalen er basert på forklaringen til Cappelen, som i fjor høst ble funnet skyldig i innførsel og salg av 1,4 tonn hasj.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med all respekt: Tiltalen er ganske frisk. Bevisene halter, sier Jensens advokat Arild Holden til NTB.

– Hvis Cappelens forklaring velter, velter alt, legger han til, og understreker at Jensen nekter for alle forholdene og hevder sin uskyld som han har gjort fra dag én.

Ifølge tiltalen skal Jensen blant annet ha varslet Cappelen om politiets arbeids- og ressurssituasjon.

Tekstmeldingene og epostene dem imellom var ofte skrevet i koder, ifølge tiltalen. Blant kodeordene var «kontroll her», «stille», «solskinn», «stille og sol», «feriemodus over hele linjen», «kontoret er tynt bemannet» og «det er meldt knallvær».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jensen er også tiltalt for å ha mottatt penger og andre økonomiske fordeler fra Cappelen for minst 2,1 millioner kroner fra 2004 til 2013. En stor del av tiltalen gjelder dessuten besittelse av en rekke skytevåpen og ammunisjon.

– Ikke overrasket

Spesialenheten for politisaker sendte sin innstilling til Riksadvokaten 19. oktober.

– Vi har gjennomført en bred og omfattende etterforskning, innhentet elektroniske spor og økonomiske opplysninger og gjort analyser av dette, sammen med rundt 250 vitneforklaringer. Det har resultert i denne tiltalen, sier assisterende sjef for Spesialenheten, Guro Glærum Kleppe, til NTB.

Hun ønsker ikke å kommentere bevisvurderingen som ligger til grunn mer konkret.

Gjermund Cappelen sier han er glad for å bli tatt på alvor.

– Men det er ikke slik at min forklaring er det fullstendige bildet i saken. Det folk må tenke på er at det er en hel rekke støttebevis som underbygger det jeg har sagt. Og hadde det vært snakk om at det var noen tvil om min troverdighet, så hadde det ikke blitt tatt ut tiltale nå, sier han til TV 2.

Rettssaken starter i Oslo tingrett 22. august. Det er satt av 16 uker til saken.

Les også:

Riksadvokaten: Eirik Jensen skal tiltales

Cappelen kan få inndratt 825 millioner fra narkohandel

Cappelen ble provosert til å navngi Jensen