Miller og Broncos-forsvaret vant Superbowl

Se bildekavalkade fra kampen her.

Angrepsstjernene ble kneblet i søndagens Superbowl. Von Miller og Denver Broncos-forsvaret triumferte da Carolina Panthers ble slått 24-10.

Cam Newton ble lørdag kåret til sesongens mest verdifulle spiller (MVP) i NFL, etter å ha ført laget sitt til 17 seirer på 18 kamper med et angrepsfyrverkeri. Søndag kom han brutalt ned på jorda.

To ganger taklet Miller ham så han mistet ballen til motspiller. Det resulterte i 15 Broncos-poeng. Første gang, i 1. periode, kastet Broncos-spiller Malik Jackson seg over den løse ballen i Panthers' målsone. Neste gang, drøyt tre minutter før slutt, fikk Broncos ballen dypt i motstanderens sone. Rett etter løp C.J. Anderson inn poengene som punkterte kampen.

Siste gang Newton glapp ballen etter å ha blitt taklet av Vonn, hadde han sjansen til selv å kaste seg over den, men trakk seg. Det øyeblikket kommer han til å måtte tåle kritikk for i lang, lang tid. Panthers lå under med bare seks poeng da Broncos-forsvaret gjorde sin fjerde og siste ballerobring.

Til sammen ble Newton taklet med ballen hele sju ganger av ligaens beste forsvar. Miller var et opplagt valg som kampens MVP.

– Jeg er så stolt av gutta mine. Dette skal vi feire veldig, sa Miller, som i 2011 var 2.-valg i NFL-draftet. Broncos valgte ham rett etter at Panthers valgte Cam Newton.

Siste rodeo

39-årige Peyton Manning hadde det ikke særlig lettere enn Newton. Broncos-quarterbacken greide bare 141 pasningsyards (mot Newtons 265), kastet ballen til motspiller en gang og glapp den til motspiller en gang. Han greide ingen touchdownpasning, men kunne juble for sin annen superbowltriumf som kronen på en stor karriere.

Rett etter kampen ville han ikke bekrefte det alle regner med, at han legger opp.

– Min gamle trener Tony Dungy ga meg et godt råd om aldri å ta avgjørelser når du er full av følelser. Først har jeg noen ting å gjøre. Jeg skal kysse kona mi og barna, og i kveld skal jeg drikke masse øl. Så får vi ta det etter hvert, sa han.

Etter semifinalen sa Manning til motstanderens trener, i et fortrolig øyeblikk som ble fanget av en TV-mikrofon, at dette nok er «min siste rodeo».

Ny opplevelse

Carolina Panthers hadde ikke ligget under i sluttspillet. Av 120 spilte minutter i de to tidligere kampene hadde laget ledet i 114. Søndag scoret Broncos i kampens første angrep, via det første av tre trepoengspark fra Brandon McManus, og ga aldri fra seg ledelsen.

Vonns takling av Newton som førte til Jacksons touchdown sørget for at det sto 10-0 etter 1. periode. Panthers reduserte med sitt eneste touchdown tidlig i 2. periode, men Broncos vant både 3. og 4. periode.

Denver Broncos er mester for tredje gang. Laget vant Superbowl i 1998 og 1999, i de to siste årene av karrieren til quarterbacklegenden John Elway, som i dag er klubbdirektør. Søndagens seier var trolig Peyton Mannings svanesang. Også han er selvskreven til Hall of Fame.