Assange: – FN-beslutningen er bindende

Artikkelen fortsetter under annonsen

WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange insisterer på at FN-konklusjonen om at han er ulovlig frihetsberøvet, er folkerettslig bindende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Assange snakket fredag via videolink på en pressekonferanse i London, noen timer etter at konklusjonen til FNs arbeidsgruppe for vilkårlige arrestasjoner (UNWGAD) offisielt ble offentliggjort.

– Arbeidsgruppens beslutning er juridisk bindende, sa Assange.

– Nå må Sverige og Storbritannia iverksette kjennelsen, la han til.

Både Storbritannia og Sverige har gjort det klart at de ikke er enige i gruppens konklusjon om at Assange i praksis er ulovlig frihetsberøvet i Ecuadors ambassade i London. Han har oppholdt seg der siden 2012 for å unngå å bli pågrepet av britisk politi og utlevert til Sverige.

– Jeg holdes ulovlig innesperret, fortsatte han.

UNWGAD mener Assange bør få forlate ambassaden uten fare for å bli pågrepet, og at han bør få kompensasjon. WikiLeaks-grunnleggeren har oppholdt seg i bygningen siden 2012 for å unngå å bli pågrepet av britisk politi og utlevert til Sverige, hvor han er ettersøkt for seksuelle overgrep mot to kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter utlevering til USA

I forkant av FN-beslutningen varslet Assange at han ville forlate ambassaden og overgi seg til politiet hvis beslutningen ikke gikk i hans favør. På pressekonferansen sa han ikke hvor lenge han nå regner med å bli værende på ambassaden.

Svensk politi har etterlyst Assange og ønsker å avhøre ham om anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner.

Skulle Assange bli utlevert til Sverige, frykter han i neste omgang å bli utlevert til USA, hvor han risikerer å bli straffeforfulgt for spionasje i forbindelse med WikiLeaks' lekkasjer av store mengder hemmeligstemplede amerikanske dokumenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

WikiLeaks har blant annet lekket flere hundre tusen dokumenter med informasjon om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Bakgrunn: FN: – Assange bør frigis og kompenseres

– Vanskelig å møte familien

Før Assange søkte tilflukt i Ecuadors ambassade, satt han en periode fengslet i Storbritannia før han ble løslatt mot kausjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I fem og et halvt år har det vært vanskelig for meg å treffe familien og barna mine, sa WikiLeaks-grunnleggeren på pressekonferansen.

Myndighetene i Storbritannia har gjort det klart at de formelt vil bestride UNWGADs konklusjon, som utenriksminister Philip Hammond mener er «latterlig».

– Assange kan komme ut når som helst om han velger det selv. Men han vil bli nødt til å stilles til ansvar i Sverige dersom han velger å gjøre det. Dette er oppriktig talt en latterlig konklusjon fra arbeidsgruppa, og vi avviser den, sa Hammond fredag.

Les også: WikiLeaks publiserer epostene til CIA-sjef

– Støtende konklusjon

UNWGAD har fem medlemmer, og ett av dem var uenig i konklusjonen om Assanges situasjon. Et annet medlem erklærte seg inhabil siden hun, i likhet med Assange, kommer fra Australia.

Advokaten til en av de svenske kvinnene som har anklaget Assange for overgrep, er sterkt kritisk til panelets konklusjon. Påstanden om at en mann som er ettersøkt for voldtekt, burde kompenseres for med overlegg å ha gjemt seg for rettsvesenet i over fem år, er støtende, mener advokat Elizabeth Fritz.