Fiasko for fredsforhandlinger om Syria?Syriske regimemotstandere vil ikke forhandle i Genève

HELLER KRIG ENN FORHANDLING: Opprørssoldater fra grupperinga Jaysh al-Islam (Islams Hær) nær motorveien til Damaskus internasjonale flyplass 11. mai.
HELLER KRIG ENN FORHANDLING: Opprørssoldater fra grupperinga Jaysh al-Islam (Islams Hær) nær motorveien til Damaskus internasjonale flyplass 11. mai. Foto: Stringer / Reuters/ntb SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syriske regimemotstandere var lørdag på vei til de FN-støttede fredsforhandlingene, men ikke for å forhandle. Samtidig forlot en kurdisk delegasjon Genève.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om fredsframstøt for Syria

* Borgerkrigen i Syria startet i 2011 og har siden kostet over 250.000 mennesker livet og drevet halve befolkningen på flukt.

* Den arabiske liga gjorde to mislykkede forsøk på å bringe partene til forhandlingsbordet i 2011.

* Russland inviterte til fredssamtaler i Moskva både i 2012 og 2013, og FN og Den arabiske liga gjorde i fellesskap et forsøk i Genève i juni 2012.

* I januar 2014 inviterte FN representanter for president Bashar al-Assads regime og den politiske og væpnede opposisjonen til fredssamtaler i Genève, med de ble resultatløse.

* Høsten 2015 samlet FNs Syria-utsending Staffan de Mistura en rekke utenriksministre i Wien, der det ble utformet et såkalt veikart til fred.

* FNs sikkerhetsråd ga sin tilslutning til veikartet, og fredag 29. januar skal en ny forhandlingsrunde etter planen innledes i Genève.

* Saudi-Arabia inviterte i desember 2015 et selektivt utvalg opprørsgrupper og opposisjonelle til Riyadh, der det ble satt sammen en forhandlingsdelegasjon.

* Kurderne og Iran-støttede grupper er holdt utenfor forhandlingsdelegasjonen, til protester fra bl.a. Russland.

* I stedet har enkelte andre syriske opposisjonsledere, som ikke har støtte fra Saudi-Arabia, men som Russland går god for, blitt invitert.

* Håpet er at forhandlingene skal lede til enighet om våpenhvile og en overgangsregjering, og rydde vei for nyvalg i Syria innen to år. (©NTB)

Saudi Arabias venner i Syria vil ikke forhandle. Fredsforhandlingene åpnet fredag uten at representanter for Syrias mange opprørs- og opposisjonsgrupper var på plass, noe som fikk en vestlig diplomat til å erklære samtalene for en fiasko før de engang hadde begynt.

Fredag kveld bestemte en koalisjon av saudistøttede opprørs- og opposisjonsgrupper (HNC) seg for likevel å dra til Genève, der de ventes å være på plass lørdag kveld.

Les også: Mange drept i luftangrep mot IS-dominerte provinser i Syria

Kan ha massakrert kristne og alawitter

Delegasjonen ledes av den avhoppede Assad-generalen Asaad al-Zoghbi, mens den politiske lederen av opprørsgruppa Jaysh al-Islam, Mohammed Alloush, er utpekt til forhandlingsleder.

Valget av Alloush til forhandlingsleder har blant annet ført til russiske protester. De hevder at Jaysh al-Islam har samarbeidet tett med Nusrafronten og har massakrert kristne og alawitter i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før avreisen fra Riyadh understreket imidlertid talsmenn at de ikke dro til Genève fore å forhandle med noen, bare for å ha samtaler med FN.

– Det er gode grunner til pessimisme, konstaterte Karim Bitar ved Institutt for internasjonale og strategiske studier i Paris.

Les også: Organisasjoner: – Lidelsene i Syria må stoppes umiddelbart

Kurdere ble skviset ut av Tyrkia

Kurdiske opprørere, som kontrollerer store områder nord i Syria, får etter krav fra blant andre Tyrkia ikke plass ved forhandlingsbordet i Genève, og det samme gjelder flere andre opprørsgrupper.

Lederen for det mektige Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD), Saleh Muslim, håpet i det lengste å bli inkludert i prosessen og har de siste dagene opphold seg i Genève.

Lørdag innså han at han ikke var velkommen og forlot Sveits sammen med en delegasjon.

– Vi har forlatt Genève fordi vi ikke fikk noen invitasjon, sa ett av medlemmene i den kurdiske delegasjonen lørdag.

Den sekulære paraplyorganisasjonen Syrias demokratiske råd holder seg også borte, blant annet i protest med at kurderne ikke får delta.

Les også: Høyt spill i grenseområdet mellom Tyrkia og Syria