Statoil stilte ingen kontrollspørsmål om Angola-kontrakt

Statoils informasjonssjef Bård Glad Pedersen.
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Statoils informasjonssjef Bård Glad Pedersen. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Statoil sa ja til å betale 420 millioner kroner til byggingen av et forskningssenter i Angola som aldri er blitt en realitet. Det skjedde uten at oljegiganten stilte et eneste kontrollspørsmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra kontoret i Angolas hovedstad Luanda driver Statoil sin største operasjon utenfor Norge. Det mye omtalte forskningssenteret, som kun eksisterer på papiret, var en del av budkriteriet for at Statoil skulle få bli oljeoperatør til havs i landet.

– Statoil ble ikke forelagt en konkret prosjektplan eller budsjett. Vi ba heller ikke om dette, innrømmer Statoils informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen overfor Dagens Næringsliv.

– Støtte til etableringen av senteret var en del av budkriteriene. Budrunden ville avklare hvor mye ressurser Sonangol og angolanske myndigheter kunne mobilisere til en slikt senter, legger han til.

Sonangol er Angolas statlige oljeselskap. Tidligere i uken uttalte Statoils landdirektør i Angola, Marc Courtemanche, at det ikke er Statoils ansvar dersom Sonangol ikke bruker midlene de har fått som avtalt.

– Disse midlene er betalt til Sonangols offisielle kontoer i Angola. I henhold til avtalen har Sonangol ansvar for planlegging og bygging av senteret. Vi er ikke fornøyd med den manglende framdriften og kommer til å fortsette å be om informasjon, sa Courtemanche. (©NTB)