Syriske opposisjonsgrupper ble ikke enige

Artikkelen fortsetter under annonsen

De saudi-støttede syriske opprørs- og opposisjonsgruppene er fortsatt usikre på om de vil delta under fredssamtalene som åpner i Genève fredag. USA ber dem gripe muligheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De ulike gruppene møttes onsdag i Riyadh i et forsøk på å komme til enighet, men ble til slutt enige om å gjøre et nytt forsøk torsdag.

Delegasjonen stiller en rekke betingelser for å delta, blant annet stans i bombingen av opprørsmål, at beleiringen av byer og landsbyer må opphøre, at det bringes inn humanitærhjelp og at regimet løslater fanger.

Hindringer

En talsmann for gruppene, Asaad al-Zoubi, anklager president Bashar al-Assads fremste støttespillere Russland og Iran for å legge hindringer i veien for forhandlingene.

– Regimet og deres støttespillere ønsker bare å sikre en militær løsning, sier Zoubi.

USA advarer den syriske opposisjonen mot å boikotte fredssamtalene i Genève.

Les også: 22 drept i selvmordsangrep ved veisperring i Homs

Historisk mulighet

– De har nå en historisk mulighet til å reise til Genève og legge fram seriøse og praktiske forslag til våpenhvile, humanitær tilgang og andre tillitsskapende tiltak, og de bør gjøre dette uten å stille betingelser, sier en talsmann for amerikansk UD, Mark Toner.

– Vi mener at de bør gripe anledningen til å teste regimets vilje og intensjoner, og til å avsløre for hele verden hvem av partene som mener alvor og ønsker en fredelig maktoverføring i Syria, og hvem som ikke ønsker det, sier Toner.

Les også: Mange drept i luftangrep mot IS-dominerte provinser i Syria