Fare for takras:– Gebyret er ingenting mot tragedier som kan følge av et isras

SE OPP: Truende istapper henger fra takene flere steder. I mildt vær er risikoen for takras, som kan gi alvorlig skade eller ta liv, større.
SE OPP: Truende istapper henger fra takene flere steder. I mildt vær er risikoen for takras, som kan gi alvorlig skade eller ta liv, større. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mildvær fører til økt fare for ras av is fra tak, og det er huseiers plikt å varsle og fjerne faren. – Plikten er ikke oppfylt ved at man setter varselsskilt ut i november og tar dem inn til påske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaldt vintervær med mye snø og is, etterfulgt av mildvær, øker faren for ras av is fra tak. Slike ras kan påføre alvorlig, varig skade eller i verste fall ta liv.

– Det er de som eier bygningene, det være seg borettslag, sameier eller andre gårdeiere, som er ansvarlig for å gjøre fotgjengere oppmerksomme på faren, og å sørge for at is og snø fjernes fra takene, sier advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund i en pressemelding.

Ifølge politivedtektene i de fleste kommuner skal huseier når det kan være fare for ras av snø og is fra hustak mot et sted der folk ferdes, straks sette opp varselsskilt som gjør det tydelig at ferdselen er forbundet med fare eller ulempe. Huseier plikter snarest å rydde tak for snø og is, slik at ras unngås. Når faren for ras er over skal varselsskiltene fjernes, opplyser Leisner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: To huskeregler for beskytte boligen din mot sprengkulden

Det holder altså ikke å sette opp varselskilt, man må ta de nødvendige grep for å få faren avverget. For å være fri for ansvar overfor noen som skader seg, må man følge nøye med og kunne dokumentere at man har være i kontakt med firma som kan fjerne isen, forklarer han.

– Plikten er ikke oppfylt ved at man setter varselsskilt ut i november og tar dem inn til påske. I Oslo må varselsskiltene tas ned innen en uke, med mindre gårdeier kan dokumentere at det har tatt lenger tid å rekvirere hjelp til fjerning av isen. En avtale med et firma som overvåker bygningen gjennom vinteren, og rykker ut og fjerner farer ved behov kan være en god investering, sier advokaten.

Dersom politivedtektene ikke følges, kan huseier pådra seg gebyrer. I Oslo er gebyret på 5.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ingenting mot de menneskelige tragedier som kan følge av et isras, og det erstatningsansvar man kan pådra for skader på fotgjengere og biler dersom forpliktelsene ikke blir fulgt opp på en aktsom måte. Da kan man fort komme opp i millionbeløp. I tillegg kan man som gårdeier også komme i straffeansvar, sier advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund i pressemeldingen.

Les også: Istapper er tegn på at noe er galt