Ble sjokkert over Frp, men:LO i Tromsø ble ikke sjokkert da Støre ønsket betaling fra asylsøkere

IKKE FORNØYD MED STØRE: Kristine Larsen ble sjokkert over Frp-forslag som likner på Jonas Gahr Støres ønske om egenandel fra velstående asylsøkere.
IKKE FORNØYD MED STØRE: Kristine Larsen ble sjokkert over Frp-forslag som likner på Jonas Gahr Støres ønske om egenandel fra velstående asylsøkere. Foto: Marius Fiskum
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nestlederen i Tromsø Ap og LO ble sjokkert da Frp ville ta penger fra asylsøkere med verdier. Hun ble ikke sjokkert da partileder Støre fremmet et liknende forslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I helga vedtok Troms Frp å ta verdisaker fra asylsøkere som har verdier for over 10.000 kroner, for å finansiere kostnaden med å ha dem på asylmottak, melder NRK.

Det fikk nestlederen i Tromsø LO, Kristine Larsen til å rykke ut med sjokk og vantro.

Hun rykket derimot ikke ut da Ap-leder Jonas Gahr Støre 14. januar gikk inn for å ta egenandeler fra asylsøkere som har verdier.

– Jeg har sett hans uttalelser og er klar over hva partilederen min har uttalt seg om. Men jeg kan ikke si at jeg er spesielt fornøyd med en sånn type politikk likevel. Det minner meg om politikk vi har hatt før, sier Kristine Larsen, som også er nestleder i Tromsø Ap, til ABC Nyheter.

Hun hentyder til verdiene nordmenn konfiskerte under krigen.

Les også: Hver somalier koster staten 9 millioner kroner

Yte etter evne ...

«Hvis vi tenker på de eldre som kommer på institusjon, da tar vi opp til 85 prosent av det de har av inntekter for å finansiere. Da er det ikke mer enn rett og rimelig at vi også innkasserer de pengene fra dem som har med seg mye penger.», sa leder i Troms Frp, Geir Are Winther, til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våre velferdssamfunn har et prinsipp om at man skal bidra etter evne. Det er ikke uaktuelt når det gjelder asylsøkere også, sa Støre til ABC Nyheter.

– Selvfølgelig, alle må bidra. Men det finnes andre måter enn å frata folk det de har med seg når de kommer til Norge. De fleste har omtrent ikke penger. Kanskje har de med seg en verdisak som har vært i familiens eie, og så skal vi ta fra dem det, innvender Kristine Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er like uenig med Jonas som med Frp i denne saken, presiserer Larsen etter at artikkelen ble publisert.

– Men du rykket ikke ut da Støre sa det han sa om egenandeler for noen asylsøkere?

– Nei, vi diskuterer det internt. Men jeg tolker disse forslagene litt forskjellig. Derfor oppfatta jeg ikke Støre som like ytterliggående som Frp, sier Larsen, som tirsdag skal servere fiskesuppe nettopp til Støre under den store Arctic Frontiers-konferansen i Tromsø..

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tysk asyl-opprør i Merkels parti

– Jeg er imot å rane folk

Støre nevnte ikke noen grense for hvor mye verdier asylsøkere bør ha for å betale egenandel. Men Socialdemokraterne i Danmark setter samme grense som Frp i Troms, 10.000 kroner.

– Jeg er ikke prinsipielt mot at folk skal bidra. Men er helt imot at folk skal ranes, sier Larsen.

– Oppfatter du at Støre vil rane asylsøkerne?

– Nei. Det er vedtaket i Frp jeg oppfatter slik.

– Er Støres uttalelse mer akseptabel for deg?

– Både ja eller nei. Det høres fint ut å si at de skal bidra med en egenandel. Men hvor skal vi sette grensa? svarer nestlederen i Tromsø LO og Ap og legger til:

– Hvis Støre virkelig mente noe med dette, hadde Støre, Ap og alle som er for å konfiskere, satt en stopper for at det finnes asylbaroner som stikker pengene i egen lomme og tar det med seg til Cayman Island – på bekostning av de som har det jævligst.

Jeg er ikke noe begeistra over Jonas Gahr Støres uttalelse om egenandeler for asylsøkere, konkluderer Kristine Larsen.

Les også: Statsministeren takker for asyl-dugnaden