PU venter på utbedringer i russisk grensekontroll

Den planlagte uttransporten fredag ble avbrutt på grunn av manglende busskapasitet. Foto: Ole-Tommy Pedersen / iFinnmark.no / NTB scanpix
Den planlagte uttransporten fredag ble avbrutt på grunn av manglende busskapasitet. Foto: Ole-Tommy Pedersen / iFinnmark.no / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets utlendingsenhet (PU) må avvente nødvendige utbedringer ved grenseovergangen på russisk side før de kan fortsette med returene av asylsøkere til Russland over Storskog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat: – Uforsvarlig å returnere noen til RusslandPU understreker at de planlegger å gjennomføre uttransporter til Russland med buss over Storskog de nærmeste ukene, men at det har vært enkelte utfordringer ved den russiske grenseovergangen Boris Gleb, som ligger direkte overfor Storskog. Det skal dreie seg om datatrøbbel eller bemanningsproblemer.

– PU forholder seg til dette og avventer nødvendige utbedringer på russisk side i påvente av at returene kan gjenopptas, sier PUs prosjektleder i Finnmark, Tor Espen Haga.

Les også: – Listhaug har mistet kontrollen i Finnmark

Det er ikke klart hvor lang tid dette vil ta.

– Det er forhold på russisk side som gjør at vi ikke får transportert ut, men vi samarbeider med russiske myndigheter, og håper at vi i løpet av kort tid kan starte returene igjen, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den planlagte uttransporten fredag ble avbrutt på grunn av manglende busskapasitet.

Les også: Ingen bussretur av asylsøkere fredag

Russland på sin side benekter kapasitetsproblemer, men sier det er en uenighet om hvem som skal sendes tilbake eller ikke.

– Vi må se nærmere på årsaken til at returene stanses. Vi må huske på at mennesker som anses som asylsøkere i Norge, har ikke søkt asyl i Russland. Jeg tror norske og russiske utlendingsmyndigheter må komme fram til en avtale om hvem man faktisk kan sende tilbake til Russland, sier presseattaché Andrej Kulikov ved den russiske ambassaden i Oslo.

Les også:

Stortinget sier nei til å stoppe asylreturene

Asylaktivister i Kirkenes ilegges forelegg