Kreml: Litvinenko-gransking kan skade forholdet til Storbritannia

Russlands ambassadør til Storbritannia, Alexander Yakovenko, sier forholdene mellom landene vil skades av den britiske Litvinenko-rapporten. Den hevder Putin trolig godkjente drapet på eksagenten. Se ambassadøren lese opp uttalelsen i videoen øverst!
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske granskingen av drapet på den russiske eksagenten Aleksandr Litvinenko kan skade båndene mellom Moskva og London, sier en talsmann for president Vladimir Putin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En britisk rapport konkluderer med at Russlands president Vladimir Putin trolig ga klarsignal til drapet på den russiske eksagenten Aleksandr Litvinenko (43), som døde i London i 2006 etter å ha blitt forgiftet med en polonium-isotop.

De to russerne Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun skal ha stått bak selve drapet. Etterforskerne finner det sterkt sannsynlig at de to drepte Litvinenko på ordre fra den russiske etterretningstjenesten FSB.

– Operasjonen var trolig godkjent av både daværende FSB-sjef Patrusjev og president Putin, sa dommeren Robert Owen som ledet granskningen, under framleggelsen torsdag.

– Dette er en stor provokasjon fra britiske myndigheters side. Slike kvasietterforskninger som vi snakker om i dag, kan bidra til å svekke de bilaterale båndene, sier presidentens talsmann Dmitrij Peskov torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at Russland vil gi «alle nødvendige svar gjennom diplomatiske kanaler».

– Vanskelig å reagere

Litvinenko døde noen uker etter at han hadde møtt Lugovoj og Kovtun på det fasjonable hotellet Millenium i november 2006. Her skal han ha drukket grønn te tilsatt det dødelige stoffet polonium-210.

Fra sykesengen beskyldte han Putin for å ha gitt ordre om likvideringen, en anklage russiske myndigheter bestemt har avvist.

Etter framleggelsen av rapporten opplyste Storbritannias innenriksminister Theresa May at landet fryser midler tilhørende de to hovedmistenkte russerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Opplysningene om at den russiske staten var involvert i drapet er svært foruroligende, sa May, som varslet at hun også vil kalle Russlands ambassadør til Storbritannia inn på teppet.

Lugovoj, som i dag sitter i det russiske parlamentet, avviser beskyldningene, som han beskriver som «absurde». I mars i fjor mottok han en medalje for «tjeneste for fedrelandet» av president Vladimir Putin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Putin knyttes til drapet på Litvinenko i ny rapport

Tviler på konsekvenser

NUPI-forsker Jakub Godzimirksi tror imidlertid ikke Storbritannia eller andre vestlige land vil innføre nye sanksjoner mot Russland eller Putin som følge av rapporten.

– Det er vanskelig for Storbritannia å reagere. Putin er som statsleder beskyttet mot forfølgelse, og jeg tror ikke dette vil skade forholdet mellom Vesten og USA mer. Men selv om det ikke innføres formelle sanksjoner, kan det bli et omdømmeproblem for Putin og Russland, sier NUPI-forskeren.

Heller ikke Flemming Splidsboel, seniorforsker på Dank Institut for Internationale Studier, tror på de store konsekvensene.

– Det får neppe de store konsekvensene for forholdet mellom Russland og Storbritannia, sier han til Ritzau.

Les også: Anklager Putin for drap på KGB-agent

Flere motiver

Granskningen peker på flere mulige motiver for drapet, deriblant Litvinenkos arbeid for britisk etterretning, hans beskyldninger mot FSB og Putin og kontakt med andre dissidenter. Fiendskapet mellom Putin og Litvinenko hadde dessuten en «personlig dimensjon» som strakte seg tilbake til 1998 da Putin ledet FSB, heter det i rapporten, ifølge BBC.

En talskvinne for det russiske utenriksdepartementet sier granskningen av drapet har blitt politisert og at britenes håndtering har forverret det bilaterale forholdet mellom Russland og Storbritannia, ifølge Reuters.