Japan gir kompensasjon til tidligere sexslaver

Blomster til minne om de koreanske kvinnene som ble brukt som sexslaver av Japan under andre verdenskrig, på et museum i Seoul.
Blomster til minne om de koreanske kvinnene som ble brukt som sexslaver av Japan under andre verdenskrig, på et museum i Seoul. Foto: Kim Kyung-hoon / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den japanske regjeringen vil gi økonomisk kompensasjon til sørkoreanske kvinner som ble brukt som sexslaver for japanske soldater under andre verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En sum tilsvarende 70 millioner kroner skal overføres til et fond som skal brukes til å hjelpe de overlevende ofrene. De får også en offisiell unnskyldning fra den japanske statsministeren Shinzo Abe.

Det er klart etter at Japan og Sør-Korea ble enige om en avtale om den vanskelige saken mandag. De to landenes utenriksministre kunngjorde enigheten.

Sør-Korea vil anse saken som avsluttet så sant japanske myndigheter innfrir avtalen, opplyser den sørkoreanske utenriksministeren Yun Byung-se.

Les også: Japan gjenopptar forskningsfangst av hval

– Trøstekvinner

Opptil 200.000 kvinner antas å ha blitt brukt som sexslaver for japanske soldater under krigsårene. Overgrepsofrene ble omtalt som «trøstekvinner» av det japanske militæret.

Mange av kvinnene var koreanske, og overgrepene har i mange tiår vært en belastning på forholdet mellom Japan og Sør-Korea. Av de mange sørkoreanske ofrene er 46 fortsatt i live i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Amnesty sier ja til kjøp og salg av sex

– Dypfølt anger

Tidligere har japanske myndigheter hevdet at saken ble løst på 1960-tallet, da Japan ga økonomisk støtte til den sørkoreanske staten. Første gang Japan ba ofrene om unnskyldning, var på begynnelsen av 1990-tallet.

– Statsminister Shinzo Abe uttrykker igjen sin dypfølte unnskyldning og anger overfor alle dem som opplevde mye lidelse og ble påført uhelbredelige psykiske og fysiske skader som «trøstekvinner», sa den japanske utenriksministeren Fumio Kishida på en pressekonferanse med sin sørkoreanske kollega Yun Byung Se mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter pressekonferansen snakket Japans statsminister Shinzo Abe med Sør-Koreas president Park Geun-hye på telefon.

Japan har i mange år argumentert for at det ble enighet rundt temaet om kompensasjon allerede i 1965 i henhold til en avtale mellom de to landene om å normalisere de diplomatiske forbindelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ofre

Partene tok på et møte i Seoul i forrige måned til orde for å komme fram til endelig enighet og avslutning på saken. Siden har saken blitt håndtert på høytstående nivå inntil utenriksministrene mandag kunngjorde enigheten. Men ikke alle er begeistret.

– Vi er ikke fornøyde, for når vi tenker tilbake på fortiden, handler ikke dette om penger, sa 88 år gamle Yoo Hee-Nam på en pressekonferanse i Seoul mandag.

– Det virker ikke som om de har tenkt for mye på oss som ofre i denne saken. Jeg ønsker heller bare å overse alt, sa en annen kvinne som var blitt misbrukt under krigen, 87 år gamle Lee Yong-Soo.

Statue til besvær

Som del av avtalen, har Japan lagt fram krav om at Sør-Korea må fjerne en statue som viser en kvinne som symboliserer sexslaver under krigen. Statuen står plassert foran Japans ambassade i Seoul.

Det er en kvinnegruppe som kjemper for sexmisbrukte kvinner som står bak statuen. Utenriksminister Yun sier at Sør-Koreas myndigheter skal se på saken.