Slangegift:Slutt på motgift mot slangebitt

SLANGEGIFT: En kongekobra blir tømt for gift, her på en slangefarm i Queen Saovabha Memorial Institute i Bangkok. Slangegift er råvaren til medisinene mot det samme.
SLANGEGIFT: En kongekobra blir tømt for gift, her på en slangefarm i Queen Saovabha Memorial Institute i Bangkok. Slangegift er råvaren til medisinene mot det samme. Foto: Chaiwat Subprasom / REUTERS/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

 Den verdensledende produsenten av motgift mot afrikanske slangebitt legger ned virksomheten. Flesteparten av dem som blir bitt av slanger, er fattige mennesker og produksjonen er for dyr. Neste år tar lagrene slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor besluttet den franske produsenten Sanofi Pasteur å legge ned produksjonen av Fav-Afrique, motgiften som takler flesteparten av afrikanske slangebitt, melder den svenske avisen Dagens Nyheter.

Lagrene som finnes nå vil gå ut på dato i løpet av et halvt år. Leger Uten Grenser advarer om at det vil ta minst to år før et nytt serum kan være ute på markedet.

Grunnen til at de har lagt ned produksjonen er at det er dyrt å produsere og at kundene er fattige. En behandling koster flere tusen dollar, noe som ofte er mer enn mange afrikanere tjener i året.

Les også: Nordmann døde av slangebitt

Slangesentret Bio-Ken i Watamu i Kenya selger tørket mamba-gift for 300 dollar per gram. Det eksporteres og omvandles så til serum i en komplisert prosess som ikke har endret seg mye siden 1800-tallet.

Giften injiseres i hester som fordi de er større dyr har sterkere immunforsvar. I løpet av et år injiseres hesten en rekke ganger og utvikler etter hvert antistoffer som utvinnes og brukes til motgift.

Verden over dør omtrent 100.000 personer årlig av slangebitt, en tredel av dem i Afrika, skriver avisen.