Krise i Rios helsevesen før OL

Guvernør Luiz Fernando Pezão (til venstre) har innført unntakstilstand for å skaffe nødmidler til Rio de Janeiros helsevesen.
Foto: Ricardo Moraes / Reuters / NTB scanpix
Guvernør Luiz Fernando Pezão (til venstre) har innført unntakstilstand for å skaffe nødmidler til Rio de Janeiros helsevesen. Foto: Ricardo Moraes / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rio de Janeiro (NTB-AFP-Reuters): Guvernøren i Rio de Janeiro har erklært unntakstilstand i delstatens helsevesen, mindre enn åtte måneder før den brasilianske storbyen skal arrangere sommer-OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Budsjettsvikt og pengemangel har skapt kaos i helsevesenet, og flere offentlige sykehus, akuttmottak og klinikker har begynt å begrense sine tjenester. Noen har også stengt avdelinger etter hvert som de har gått tomme for penger til både utstyr og lønninger.

Blant annet sender brasilianske TV-kanaler bilder av lukkede dører ved Getulio Vargas-sykehuset, der det henger skilt som indikerer at bare mennesker i livsfare blir tatt imot.

Ved et annet sykehus i Mesquita måtte en kvinne føde på fortauet fordi det ikke var plass til henne inne på sykehuset. Og på selveste julaften måtte en rekke pasienter snu i døren fordi sykehusene ikke hadde kapasitet til å behandle dem.

Kaoset har ført til at guvernør Luiz Fernando Pezão besluttet å erklære unntakstilstand i Rios helsevesen, et grep han tar for å sikre et umiddelbart tilskudd på 45 millioner real, snaut 100 millioner kroner. Det vil sørge for lønn til leger samt penger til det mest nødvendige av medisiner og utstyr.

– Vi håper lønnsutbetalingene vil gå som normalt neste uke. Dette er ikke ideelt, men et minimumstiltak for at sykehusnettverket skal fungere, sier Pezão. (©NTB)