Listhaug varsler flere asylinnstramminger

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøker ankomstsenteret i Råde, mandag. I bakgrunnen f.v.: Hakkar Abdu, Amira Ahmed og Haidar Abdu (kurdere fra Syria), under aylministerens besøk av senteret.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøker ankomstsenteret i Råde, mandag. I bakgrunnen f.v.: Hakkar Abdu, Amira Ahmed og Haidar Abdu (kurdere fra Syria), under aylministerens besøk av senteret. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil doble tiden politiet kan oppbevare fingeravtrykk av asylsøkere fra fem til ti år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget er en del av en større innstrammingspakke som blir sendt ut på høring før nyttår.

– Jeg vil gi politiet anledning til å oppbevare fingeravtrykk i ti år, i stedet for fem som i dag. Dette vil gi politiet et nytt verktøy i kampen mot dem som prøver å lyve seg til Norge og jukse seg til opphold her, sier Listhaug, som mandag gjennomførte sitt første feltarbeid som innvandrings- og integreringsministeren med et besøk på Råde ankomstsenter i Østfold.

Les også: Listhaug: – Kirken er gjennomsyret sosialistisk

Systemet avslører

Der fikk hun blant annet en grundig innføring i datasystemene til Politiets utlendingsenhet (PU), som på få minutter kan avsløre om fingeravtrykkene til en asylsøker er registrert i et annet land.

Systemet oppdager også raskt om en asylsøker har søkt visum i et annet land.

Det kommer mange som jukser, bekrefter politioverbetjent Jørgen Granberg til NTB. Av de fire som mandag hadde gjennomført registreringsintervjuet, ble to avslørt og framstilt for fengsling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Radio-profil Rune Nilson tar et oppgjør med rasisme og fremmedhat

– Dette er en håpløs situasjon. Når det kommer mange på én gang, klarer vi ikke å fange opp alle, sier Granberg.

Denne helgen kom det imidlertid færre asylsøkere enn på lenge til Norge. Mandag var det bare 88 personer som oppholdt seg i den store telthallen i Råde.

Les også: Innvandringskritisk nettside skaper bekymring

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europeisk endring

Den nye oppbevaringspraksisen for fingeravtrykk skal også gjelde for familiegjenforening og for dem som blir innvilget opphold. Der er praksis i dag at fingeravtrykkene slettes. Når det gjelder personer som får avslag eller blir utvist, slettes avtrykkene etter fem år.

Listhaug understreker at dette også vil gjøre det vanskeligere å bruke samme pass flere ganger, en praksis som har blitt omtalt i mediene den siste tiden. I tillegg vil det bli vanskeligere å drive såkalt «trygdeshopping» i ulike europeiske land under ulike identiteter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PU-sjef Kristin Kvigne synes forslaget er fornuftig, men påpeker at virkningen først vil komme et stykke fram i tid. Dessuten er det liten vits for Norge å innføre denne praksisen alene, sier hun til NTB.

– Det aller viktigste vil jo være å få en endring i det europeiske fingeravtrykksdirektivet, sier hun, og får støtte av Listhaug.

– Jeg vil nå jobbe internasjonalt for å få EU til å vedta det samme som oss, sier hun.

Les også: – Stor innvandring har gitt lavere lønnsvekst

Signal

Innvandringsministeren legger heller ikke skjul på at det som nå har førsteprioritet, er å få stanset dem hun omtaler som juksemakere.

– Det skal ikke herske noen tvil om at Norge nå strammer til. Det er utrolig viktig å sende ut et signal om at det ikke nytter med juks i Norge, sier hun til NTB.

– Det er jo spesielt viktig for dem som har et reelt behov for beskyttelse og som skal bli i Norge. Da kan vi gi dem et bedre tilbud, føyer hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble det også kjent at Høyre vil stille krav om samfunnskunnskaper, fast arbeid og en botid på minst fem år til innvandrere som ønsker permanent opphold i Norge. Det er krav Listhaug helt og fullt stiller seg bak.

– Norge kan ikke bære noen gjennom samfunnet. Vi må stille strengere krav til at man selv er motivert til å integrere seg, at man lærer seg norsk og skaffer seg arbeid, sier hun.