Flyktningepolitikken:Støre: – Internasjonale flyktningekonvensjoner må endres

FLYKTNINGEKRISE: – Det er helt åpenbare trekk ved flyktningesituasjonen i dag som ikke er fullt ut er reflektert i dagens konvensjoner, sier Jonas Gahr Støre.
FLYKTNINGEKRISE: – Det er helt åpenbare trekk ved flyktningesituasjonen i dag som ikke er fullt ut er reflektert i dagens konvensjoner, sier Jonas Gahr Støre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet er med på innstramminger i norske betingelser for å begrense tilstrømningen av asylsøkere. Bør Norge og andre land heller opprettholde rettighetene og bestemme hvor mange man har kapasitet til å ta imot?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-leder Jonas Gahr Støre bekrefter overfor ABC Nyheter at noen av innstramningene et nesten samlet Storting har innført for asylsøkere, har kommet for å begrense tilstrømningen av asylsøkere til landet.

– Ser du noen av innstrammingstiltakene egentlig som uønskede og uheldige, men nødvendige for å begrense tilstrømningen til Norge?

– Noen innstramminger er der fordi de er ønsket. Men vi gjorde selv noen innstramminger i 2009 da vi plutselig fikk en tilstrømning fra Balkan. Politikken skal være streng og rettferdig. Det skal være slik at vi har kontroll med innvandringen, sier Støre til det.

– De som sier Norge har spesielt gunstige ordninger for innvandrere og asylsøkere, tar feil. Men vi må ikke ende dit at vi i innstramningens navn gjør integrering vanskelig. Det er en hårfin balanse, understreker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Danskene får pepper for å ville ta verdier fra flyktninger

Vil ha fordeling, avventer EU

I dagens situasjon har millioner av mennesker rett til å få asyl i Norge bare de når fram til Norge.

– Ville det med så mange mennesker med rett til asyl at det er umulig å ta imot de fleste, vært ryddigere å opprettholde gode forhold for dem som får asylstatus, men la hvert land bestemme hvor mange man har kapasitet til å ta imot?

– Det er til en viss grad realiteten i dag. Landene praktiserer regelverket på en måte som også har konsekvens for antallet, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Støres advarsel til Listhaug og FrP


Med tanke på EU utelukker han heller ikke at Europa i fremtiden kan få ordninger som fordeler flyktninger mellom landene.

– Du har jo nå en midlertidig fordelingsnøkkel som også Norge skal delta i, mens det er langt større strid omen permanent ordning, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bør Norge være med hvis EU klarer å gjennomføre en styrt fordeling av flyktningekvoter til de enkelte landene?

– Det er for tidlig å si. Her er dilemmaet er at det pågår diskusjoner Norge ikke fullt ut deltar i. Så får vi se hva det går ut på når de blir ferdige, sier Støre.

Som andre politikere som mener at Norge burde vært medlem av EU for å «sitte rundt bordet», har heller ikke Støre gjort seg opp en mening om hva Norge burde si om en slik ordning.

– Bør Norge hvis EU blir enige, på egenhånd oppgi et antall landet vil ta imot, eller overlate til Kommisjonen å avgjøre det?

– Det vil jeg ikke ha noen mening om før vi ser resultatet.

Les også: Norske Christian: – Flyktninger syr igjen munnen i protest

– Konvensjonene utdatert

Ap-lederen mener også at flyktningestrømmene gjør at den internasjonale flyktningekonvensjonen bør endres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I forliket fra 19. november har vi støttet at vi går gjennom det internasjonale regelverket på dette området, sier han.

– Noen mener det er å stille spørsmål ved asylinstituttet. Det er ikke vår hensikt. Men det er helt åpenbare trekk ved flyktningesituasjonen i dag som ikke er fullt ut er reflektert i dagens konvensjoner. For eksempel ansvaret for å håndtere kvoteflyktninger, sier Jonas Gahr Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

19. november ble alle stortingspartiene unntatt SV og MDG enige om blant annet følgende:

«Internasjonale konvensjoner er mindre tilpasset dagens situasjon enn den tid da de ble skrevet.

For at både det internasjonale samfunnet og Norge skal være best mulig rustet til å håndtere store migrasjonsbølger, ber Stortinget regjeringen om å ta et internasjonalt initiativ til en gjennomgang av internasjonale konvensjoner, for at disse i bedre grad kan tilpasses vår tids flyktningsituasjon.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: En million asylsøkere til Tyskland i år

Listhaugs bønder og flyktninger

– Tror du Sylvi Listhaug blir for innvandrerne som hun var som landbruksminister for bøndene?

– Sylvi Listhaug er ny og skal få sjansen til å vise hvem hun er. Hun har nå med seg et detaljert veikartfra Stortinget i to brede forlik der Fremskrittspartiet er med. Min uro er at hun skal uttrykke seg på en måte som ikke er samlende og bidrar til integreringen, sier Støre om den ferske innvandrings- og integreringsministeren.

Les også: Listhaug: Skal stramme inn i flyktningpolitikken