Ministermøte i Verdens handelsorganisasjon:Brende støtter ikke FN-krav om mat

NØKKELROLLE I WTO: Børge Brende, her på talerstolen onsdag, er utnevnt i ledende posisjon på ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon WTO i Nairobi. Morten Høglund er derimot sendt hjem.
NØKKELROLLE I WTO: Børge Brende, her på talerstolen onsdag, er utnevnt i ledende posisjon på ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon WTO i Nairobi. Morten Høglund er derimot sendt hjem. Foto: Utenriksdepartementet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Igjen har Norge fått en nøkkelrolle i WTO, mens våre naboland blir representert av EU. Men Børge Brende vil ikke oppfylle ønsket til FNs spesialrapportør for retten til mat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Børge Brende vil ha en nøkkelrolle under ministerkonferansen i Verdens handelsorganisasjon (WTO) denne uken, i arbeidet med å sluttføre ministererklæringen som skal gi retning for det videre arbeidet i WTO, melder Utenriksdepartementet.

Hans statssekretær inntil nå - Morten Høglund (Frp) - lider en mer ublid skjebne. Etter å ha ledet Norges delegasjon i Nairobi, mistet han over natta sin posisjon som statsekretær i forbindelse med Erna Solbergs omrokering av regjeringen, og er allerede sendt hjem fra WTO-toppmøtet.

Les også: Ministermøte kan bety Doha-rundens død

Norge med egen stemme i WTO

Det er utenriksminister Amina Mohamed i vertslandet Kenya som har bedt utenriksminister Brende om å bistå henne i arbeidet med å sluttføre ministererklæringen fra konferansen.

– Jeg er forberedt på at dette blir krevende. For Norge er det viktig å bidra til at WTO videreføres som den sentrale globale handelsorganisasjonen, sier utenriksminister Brende i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I WTO som andre organisasjoner har Norge, som ikke er med i en mektig blokk som EU, ofte fått en brobyggerrolle mellom rike og fattige fattige land.

Brende kan også opptre med en egen stemme blant andre ministre, mens de 28 EU-landene må følge EUs pipe.

Les også: WTO-sjefen: – Intet vedtak om å stoppe eksportsubsidier på landbruksvarer

Norge brobygger med forbehold

Brobyggerrolle til tross, vil Norge etter tidligere signaler å dømme, ikke hjelpe u-landene i deres krav om å få godkjent sine tiltak for å sikre fattig befolkning tilgang til mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge støtter i prinsippet kravene fra u-land, men ikke at de skal bankes gjennom på dette ministermøtet, gjorde daværende statssekretær Morten Høglund klart for ABC Nyheter mandag.

– Posisjonen Brende har fått, gir ham anledning til å oppfylle FNs bærekraftsmål om å gjennomføre utviklingsagendaen i WTO, sier Heidi Lundeberg til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun deltar i den norske delegasjonen som representant for paraplyorganisasjonen Forum for utvikling og miljø.

Handelskampanjen oppfordrer Norge til å støtte u-landenes krav om å få lov til statlige oppkjøp av mat til kriselager for fattige, uten å få WTO på nakken.

Les også: Trøbbel for u-lands matsikkerhet idet Børge Brende drar til WTO

FN: – Ikke gå på tå hev for WTO-regler

FNs spesialrapportør for retten til mat, Hilal Elver, rykket i går ut med en oppfordring til ministrene i WTOs høyeste organ, ministermøtet, om å oppfylle målene for u-land som var satt i WTOs langdryge forhandlingsrunde, Doharunden.

– Handelsregler må utformes med hensyn til politikk for matsikkerhet som u-land trenger, snarere enn å gå på tå hev for WTO-regler, sier hun i en pressemelding.

– Å støtte lokal matproduksjon er grunnleggende for å virkeliggjøre retten til adekvat mat og ernæring, og handel må utfylle lokal produksjon, ikke rettferdiggjøre at man oppgir den, sier Elver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne holdningen, også kalt «matsuverenitet» blir støttet av de frivillige organisasjonene i Norge, som mener matsuverenitet også må gjelde for rike land. Derimot tyder uttalelsene fra norske myndigheter altså på at Norge ikke fullt ut vil gi tilslutning fra u-landsgruppenes krav i så måte i Nairobi denne uka.

Les Børge Brendes åpningsinnlegg på WTO-møtet onsdag.

Les også: USAs dumping av bomull kan utløse nød i Afrika