Hjelpeorganisasjoner får kritikk: – Til å være så store gjør de veldig lite

Norske hjelpearbeidere på Lesvos skryter av frivillige fra verden over, men savner de store organisasjonene.
Norske hjelpearbeidere på Lesvos skryter av frivillige fra verden over, men savner de store organisasjonene. Foto: PRIVAT
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske hjelpearbeidere på den greske «flyktningøya» Lesvos langer ut mot store bistandsorganisasjoners innsats. – Vi ble feilinformert, svarer Røde Kors.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva er det egentlig pengene går til som vi donerer i Norge? Jeg skulle ønske jeg kunne si de store organisasjonen er der, men det er de ikke. De er i hvert fall ikke synlig, sier Terje Bratland til ABC Nyheter.

For en uke siden kom Bratland og Khalid Banouni hjem fra en ukes frivillig arbeid på den greske «flyktningøya» Lesvos. I november hadde over 740.000 reist over Middelhavet til Hellas, mens tallene har sunket litt de siste dagene og ukene grunnet Tyrkia og EUs flyktningavtale.

Ifølge de norske hjelpearbeiderne har de i løpet av en uke tatt imot over tusen flyktninger som har kommet i overfylte båter gjennom sjøveien fra Tyrkia.

– Det er frivillige her fra verden rundt som tar seg fra fra jobb, slutter i jobbene sine og tar penger fra egen lomme for å hjelpe, det er rørende å se, sier Terje Bratland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Slik påvirker avtalen flyktningstrømmen til Lesvos

– Later som de er der

Banouni og Bratland er forundret og bekymret over at de store hjelpeorganisasjonene ikke er til stede på øya. Tidligere har flere andre norske hjelpearbeidere meldt om det samme.

Terje Bratland etterlyser de store organisasjonene på Lesvos. Foto: PRIVAT
Terje Bratland etterlyser de store organisasjonene på Lesvos. Foto: PRIVAT

– Det er mindre flyktninger nå, men man vet aldri når det eventuelt slippes opp på tyrkisk side. Organisasjonene kan godt si de er her, og de er her og tar bilder, men til å være så store gjør de veldig lite, sier Banouni til ABC Nyheter.

– Jeg har ikke sett Redd Barna en eneste gang, sier Bratland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske Mohsan Raja var også en uke på Lesvos i starten av desember.

– Vi kjørte rundt hele øya, fra Skala til Mytholini og til flyplassen, men jeg så knapt noen fra de store organisasjonene. Det er trist at de later som de er der.

Norsk frivillig: De er veldig aktive når media er til stede, så forsvinner de når pressen drar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ble feilinformert

Bratland sier han så Røde Kors et par gang i løpet av de syv dagene på øya.Ifølge programkoordinator i Røde Kors, Christine Weima Lager, er organisasjonen til stede på øya, men Norges Røde Kors deltar ikke på Lesvos.

Programkoordinator i Røde Kors, Christina Weima Lager. Foto: Pressefoto
Programkoordinator i Røde Kors, Christina Weima Lager. Foto: Pressefoto

– Det er slik at vi er en av 190 nasjonalforeninger i Røde Kors-bevegelsen, og vi opererer alltid gjennom det lokale Røde Kors.

Lager forteller det i starten derfor ikke fungerte optimalt fordi Røde Kors Hellas er en relativt svak nasjonalforening.

Et bilde fra øya viser Røde Kors-mannskap som tar imot en båt. Bildet er fra en tidligere uke. Foto: PRIVAT
Et bilde fra øya viser Røde Kors-mannskap som tar imot en båt. Bildet er fra en tidligere uke. Foto: PRIVAT


– Organisasjonen er et produkt av det greske samfunnet. Så 2. september ba de om hjelp. Det internasjonale forbundet responderte raskt, og det gjorde de blant annet gjennom å sende personell.


Lager forteller at den norske organisasjonen har driftet en helseklinikk i Idomeni i Hellas, på grensen til Makedonia, hvor de så langt har behandlet 12.000 personer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det klart det er store behov på Lesvos og der har forbundet satt inn nødshjelpsdelegater, men ingen norske. Vi har fått tilgang til mottaksleirene, så vi har prioritert det istedenfor å være på strendene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programkoordinatoren forteller situasjonen har vært vanskelig fordi de i sommer ble feilinformert.

– Vi fikk et inntrykk av at det var flere lokale frivillige som stod i beredskap, det tallet har ikke vist seg å være så høyt som vi tidligere antok.

Alle Røde Kors-frivillige skal ifølge Lager være synlig med Røde Kors-klær, og Røde Kors styrker nå kapasiteten til humanitær respons på de greske øyene.

Les norske Tinas beretninger: – Barn blir trampet ihjel i folkehavet

Avkrefter at de er på øya

– Utgangspunktet fra de frivillige om at ingen av de store organisasjonene er på Lesvos, er ikke helt korrekt. Både Røde Kors, Redd Barna, Unicef, FN og selvfølgelig også Flyktninghjelpen er på Lesvos, sier Harriet Ruud, sjef for Samfunnsavdelingen i Flyktninghjelpen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har vært i kontakt med Unicef som avkrefter at de er på øya.

– Nei, vi er ikke til stede på øya. Det er i hovedsak to grunner til det, og de er økonomi og at FN-organisasjonen har noen restriksjoner med tanke på programmer i høyinntekstland. Derfor er det mer krevende å få satt opp programmer der. I mellomtiden har vi bidratt med utstyr og teknisk støtte i Hellas, sier kommunikasjonsrådgiver i Unicef Norge, Helene Sandbu Ryeng.

Ryeng forteller organisasjonen har satt inn hovedinnsatsen i Syria og nabolandene, i tillegg til å øke aktiviteten i Serbia, Kroatia og Makedonia.

Situasjonen på Lesvos i oktober: – Det er et helvete på jord her nede

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bruker ikke t-skjorter med logo

– Flyktninghjelpen er på plass på Lesvos med eksperter fra vår beredskapsstyrke NORCAP (Flyktninghjelpens beredskapsstyrker journ.anm). Disse ekspertene er sendt ut for å jobbe for UNHCR (FNs høykommissær for flyktninger journ.anm), og går følgelig ikke med Flyktninghjelpen t-skjorter. Ekspertene jobber blant annet med å koordinere alt hjelpearbeidet nord på øya, der de fleste flyktningene kommer i land, sier Ruud i Flyktninghjelpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sjef for Samfunnsavdelingen i Flyktninghjelpen, Harriet Ruud. Foto: Pressefoto
Sjef for Samfunnsavdelingen i Flyktninghjelpen, Harriet Ruud. Foto: Pressefoto

Ifølge Ruud er det et godt samarbeid med mange frivillige, både greske og utenlandske.

– I tillegg til ekspertene vi har sendt til Lesvos, har vi gjennom NORCAP sendt en rekke eksperter til andre greske øyer og andre land i Europa, og vi har valgt å starte opp en nødhjelpsoperasjon på den greske øya Chios, der behovene er svært store.

Les saken: EU og Tyrkia enige om flyktningavtale

Prioriterer andre øyer

Kirkens Nødhjelp har heller ikke styrker på Lesvos, men er på de tre andre greske øyene Chios, Samos og Kos.


– Kirkens Nødhjelp har generelt få norske delegater i felt, det samme gjelder for denne krisen. Vi er en internasjonal organisasjon, og de fleste av våre uteansatte er lokale. Dette er både økonomisk og faglig mest effektivt, sier Arne Grieg Riisnæs, kommunikasjonsrådgiver i Kirkens Nødhjelp, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Han forklarer det kan stå andre ting enn Kirkens Nødhjelp på ryggen til hjelpearbeiderne, og at det derfor ikke alltid er synlig at det er deres organisasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske artisten reiser til Lesvos: – Dette er et veldig lite bidrag i forhold til dem som står i dette hele tiden.


Redd Barna bekrefter til ABC Nyheter at de er på Lesvos og andre steder i Hellas.


– Behovene er store, koordineringen dårlig og vi ser både at det er for få profesjonelle hjelpearbeidere og at det ikke er holdbart at frivillige skal løse store og vanskelige oppgaver, skrev organisasjonen i en pressemelding i november.


Ifølge organisasjonen er de til stede i begge de store flyktningleirene på Moria og Kara Tepe, og har gitt mer enn 100.000 flyktninger et daglig varmt måltid og busset mer enn 35.000 flyktninger fra strendene til flyktningleirene.


Av de 22 ansatte Redd Barna har i Hellas er to norske.

Les også:

Flyktninger sover under åpen himmel i Sverige

Danmark tar 500 millioner fra bistand, gir til kriserammede danske bønder