Enda en person siktet for brann på asylmottak

Hotellet Lune Huler brant natt til 6. desember i år.
Hotellet Lune Huler brant natt til 6. desember i år. Foto: Gunn Berit Wiik Berg / Strilen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enda en mann er siktet for brannen på det planlagte asylmottaket i Lindås kommune i Hordaland. En østeuropeer i 30-årene varetektsfengslet, og politiet utelukker ikke at flere blir pågrepet i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke én enkelt manns handling. Det er trolig flere som står bak. Disse tilhører et miljø som ikke støtter asylmottak i Lindås, sier lensmann Kjell-Idar Vangberg i Lindås til Bergens Tidende.

Mannen i midten av 30-årene ble i Nordhordland tingrett fredag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Retten mener dermed at det er skjellig grunn til mistanke.

Ifølge avisen hadde mannen først status som vitne i saken, men politiet syntes en del ting ved hans forklaring var mistenkelige.

– Det var på grunn av bevegelsene hans brannatten, opplyser politiadvokat Harald Bilberg i Hordaland politidistrikt til NTB.

Den andre siktede mannen er fortsatt på frifot, men politiet har utstedt pågripelsesordre på vedkommende.

Flere pågripelser

Den siktede mannen i 30-årene er av østeuropeisk opprinnelse, og er hjemmehørende i Nordhordland. Ifølge Bergens Tidende er altså ytterligere en siktet i saken, og politiet mistenker flere andre personer for å stå bak brannen. Politiet opplyser at de vil pågripe flere personer fra samme miljø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen i 30-årene nekter for å ha startet brannen i hotellet Lune Huler 6. desember. Hotellet skulle etter planen huse 40 mindreårige asylsøkere fra nyttår.

– Vi tror ikke han er knyttet til noe bestemt miljø, men det er folk i hans omgangskrets som ikke er positive til etableringen av asylmottaket, sier politiadvokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har en mistanke om at flere er involvert, opplyser han.

Den siktede har fått oppnevnt advokat Rolf Knudsen som forsvarer. Ifølge forsvareren stiller han seg «helt uforstående» til anklagene.

Bakgrunn: – Brann i planlagt asylmottak var påsatt

På Facebook

På flere ulike Facebook-sider applauderes brannen.

«Hurra, fyr opp», skriver en bruker på en islamkritisk side. Vedkommende er langt ifra den eneste som omtaler brannen på hotellet Lune Huler i Lindås med positive ordelag, ifølge Bergens Tidende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det er forståelig at folket tenner på et slikt overgrep», kommenterer en av brukerne på en protestside mot regjeringens innvandringspolitikk.

«Ja, skulle bare mangle. Blir ikke den siste brannen det der», skriver en annen.

«God søndag alle patrioter, vi er glade i dag, he he», skriver en tredje Facebook-bruker.

Les også:

Radioprofil tok et kraftig oppgjør med rasisme og fremmedhat på direkten

Radioprofil etter direktestunt: – Helt nødvendig å si ifra, jeg holdt på å kaste opp

Forsikringsselskaper sier opp avtaler etter asylbranner

Asylmottak i Norge:

* 10. desember: Brann på det kommunale asylmottaket i Levanger. Skyldtes trolig uaktsomhet fra en beboer, ifølge politiet.

* 6. desember: Det planlagte asylmottaket Hotell Lune Huler i Lindås brant ned til grunnen. Politiet konkluderer med at brannen er påsatt.

* 29. november: Brann i et stort telt på Vardåsen asylmottak i Asker som ble brukt til bespisning. Etterforskerne konkluderte med at bar ild var årsaken til brannen.

* 18. november: Brann ved et planlagt asylmottak i Grue. Politiet tror brannen var påsatt.

* 11. november: Brann ved det statlige asylmottaket på Tuv i Hemsedal. Politiet har ennå ikke funnet brannårsaken. En mannlig beboer er siktet for falsk forklaring.

* 16. januar: Brann ved et asylmottak i Namsos. Politiet opplyser at de ikke har mistanke om ildspåsettelse.

* De siste seks årene har det vært 156 branner eller branntilløp på norske asylmottak, viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI), offentliggjort 8. desember. UDI opplyser at de fleste branntilfellene er mindre hendelser i forbindelse med matlaging.

(Kilde: NTB)