Kommunestyremøte i Karasjok:Ordkrigen om Utøya-millionene som forsvant når nye høyder

SJOKKERT: – Det er skremmende at rådmannen i Karasjok blander seg borti kontrollutvalgets arbeid, spesielt når utvalget har gransket rådmannen og har kommet med et negativt utfall, sier Tore-Jan Gjerpe.
SJOKKERT: – Det er skremmende at rådmannen i Karasjok blander seg borti kontrollutvalgets arbeid, spesielt når utvalget har gransket rådmannen og har kommet med et negativt utfall, sier Tore-Jan Gjerpe.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådmannen i Karasjok innstiller for kommunestyret å ikke betale kontrollutvalget for arbeidet med å oppspore hvor de 2,55 millionene myntet på Utøya-ungdommer ble av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådmann Elfrid Boine i Karasjok anbefaler at kommunestyret torsdag avslår å utbetale 101.525 kroner til to medlemmer av kontrollutvalget i kommunen. Summen utgjør honorarkrav for arbeidet de to nedla i den betente saken om bruken av statlige midler til Utøya-ungdom.

Det går fram av rådmannens innstilling datert 4. desember som hittil ikke har vært offentlig, men ABC Nyheter sitter på.

Striden dreier seg om de 2,55 millioner kroner Karasjok kommune fikk utbetalt fra staten for å følge opp 12 ungdommer som var på Utøya den fatale dagen i 2011.

Kontrollutvalget fant at kun 400.000 kroner av de øremerkede 2,55 millionene kom ungdommene til gode, og kom med sterk kritikk av administrasjonen i kommunen.

Bakgrunn: – Karasjok kommune sviktet sine Utøya-ungdommer

Sjokkert over rådmannens innblanding

I innstillingen til morgendagens kommunestyremøte reiser rådmannen også tvil om habiliteten til de to som utførte arbeidet, utvalgsleder Ingvald Laiti og Tore-Jan Gjerpe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun oppgir at Karasjok kommunes advokatkontor PwC, kommunerevisjonen i Vest-Finnmark og advokatkontoret i kommunenes interesseorganisasjon KS er konsultert og støtter konklusjonene.

– Jeg er sjokkert. Det er skremmende at rådmannen blander seg borti kontrollutvalgets arbeid, spesielt når utvalget har gransket rådmannen og har kommet med et negativt utfall, sier Tore-Jan Gjerpe, som gjorde størsteparten av arbeidet, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det prinsipielt alvorlige er at her sitter rådmannen og går inn som saksbehandler for en sak som dreier seg om kontrollutvalget. Det i strid med kommunelovens bestemmelser om kontrollutvalgets rolle.

– Dessuten er rådmannen inhabil, slår Gjerpe tilbake.

Frank Aarebrot: – Avskjedsgrunn

Hans syn ser ut til å bli støttet av professor ved institutt for sammenliknende po-
litikk i Bergen, Frank Aarebrot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Hvis dette hadde skjedd i en større kommune så ville rådmannen blitt avskjediget. Det å blande seg inn i kontrollutvalgets arbeid, og straffe de som er satt til å kontrollere, spesielt når Utøyaungdommene er blitt snytt for pengene sine så er det en alvorlig sak.», sa professor Aarebrot til avisa Ságat 25. november.

Da hadde rådmannen sagt fra at pengene ikke ville bli utbetalt før kommunestyret hadde behandlet kravet.

Les: Karasjok-rådmann stopper utbetaling til kontrollutvalget som kritiserte henne

Rådmannen advarer mot ny politiker-praksis

Rådmann Elfrid Boine argumenterer i sin innstilling for at det fører galt av sted dersom politikere som er valgt til å utføre arbeid, skulle begynne å kreve honorar uten at det er avtalt på forhånd og til en avtalt timepris.

«Når medlemmer i politiske hovedutvalg skal ha utbetalt honorar for oppdrag som medlemmer i utvalg, skapes en ny praksis. Når det i tillegg bes om at honorar skal utbetales i etterkant av gjennomført oppdrag og uten forhåndsavtaler, er det imot gjeldende praksis om at alle type tjenester skal være avtalt på forhånd.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun påpeker også at kravet på 86.000 kroner fra Gjerpe er fakturert fra hans firma og at et oppdrag av en slik størrelsesorden burde vært utlyst på anbud.

Kontrollutvalgets flertall mener derimot at delegeringen av arbeidet til to av utvalgets egne medlemmer ikke kunne avvente et nytt kommunestyrevedtak. Kommunen ønsket en rask avklaring fra kontrollutvalget, men kommunestyret møtes sjelden.

Ett av kontrollutvalgets medlemmer, Thoralf Henriksen, hadde imidlertid innsigelser og nektet å stille seg bak utvalgets Utøya-rapport.

Les: Medlem av Kontrollutvalget i Karasjok slakter utvalgets Utøya-rapport

Hva nå med pengene?

Krangelen mellom rådmann og kontrollutvalg kan sette i skyggen selve spørsmålet kommunestyret egentlig skal ta tak i torsdag:

Hvor ble det av pengene til Utøya-ungdommene og hva skal skje med de ansvarlige for at de ble borte?

I Ságat uttrykker imidlertid professor Frank Aarebrot seg svært så kritisk til mentaliteten i kommunen:

«Men man vet jo aldri i Karasjok hvordan det er der. Fordi det er så mye forbindelser og slekter. Karasjok er et klansamfunn og hvordan en reagerer
i et klansamfunn er ikke godt å si.»