Syke må reise i timevis uten akuttkirurgi

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto: Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pasienter må reise opp mot 3,5 timer for å få hjelp dersom akuttkirurgien ved norske lokalsykehus forsvinner. Leger frykter både svekket beredskap og økte transportkostnader, skriver Nationen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den nasjonale helse- og sykehusplanen blir det foreslått at lokalsykehusene i Narvik, Lofoten, Volda, Stord og Flekkefjord mister akuttkirurgisk beredskap. Det betyr at pasienter heller må fraktes til sykehus i naboområdene, og i Distrikts-Norge kan det innebære svært lange avstander.

Elisabeth Holand, leder i aksjonsgruppa for Lofoten sykehus, påpeker at tid er helt sentralt for pasienter som har behov for akuttkirurgisk beredskap.

– Fjernes akuttkirurgien, må pasienter reise til Stokmarknes. Det ligger rundt 2 timer og 45 minutter fra sykehuset i Lofoten om du tar ferge. De som bor lenger unna, for eksempel i Reine, må beregne i hvert fall tre og en halv time, sier hun til Nationen. Også ved flere andre sykehus vil nedlegging av akuttkirurgien kunne føre til flere timers ekstra reisevei.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseminister Bent Høie (H) har foreslått at sykehus som skal beholde akuttkirurgi bør ha et pasientgrunnlag på mer enn 60.000 til 80.000 pasienter.

Overfor Nationen uttrykker han forståelse for at innbyggerne rundt de fem sykehusene ønsker nærhet til hjelp når de blir akutt syke, og han sier at akuttilbudet ved hvert av sykehusene må utredes lokalt.