– Det brygger opp til storm i markedene

Magne Østnor, analytiker i DNB Markets, tror Norges Bank kutter renten i desember.
Magne Østnor, analytiker i DNB Markets, tror Norges Bank kutter renten i desember. Foto: DNB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er lite som tyder på at vi går en rolig førjulstid i møte i finansmarkedene. Snarere tvert imot, mener DNB-analytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Desember tenger til å bli en svært spennende måned. Det brygger opp til storm i markedene, skriver Magne Østnor, analytiker i DNB Markets, i en morgenrapport.

I løpet av desember holder Norges Bank rentemøte. Det gjør også sentralbankene i Australia, Canada, eurosonen, New Zealand, Sveits, Storbritannia, USA, Japan og Sverige, samt en rekke fremvoksende økonomier.

Les også: Arbeidsledigheten i Norge kan bli høyere enn i USA

– Av de ti nevnte landene, skal vi ikke utelukke lemping av pengepolitikken i syv av dem, mens en sentralbank er ventet å stramme inn, skriver Østnor.

Østnor trekker fram rentemøtet til Den europeiske sentralbanken (ECB) denne uken som det viktigste. Han påpeker at markedene forventer ytterligere tiltak fra ECB for å sikre at inflasjonen tar seg opp i tråd med sentralbankens prognoser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går også rykter om at ECB ser på muligheten for en todelt styringsrente, samt muligheten for å kjøpe selskaps- og kredittkortgjeld.

I forrige uke kom det en rekke norske nøkkeltall om ledighet og detaljomsetning, som tyder på en fortsatt brems i norsk økonomi. Men det er ikke snakk om en bråbrems, påpeker Østnor.

Les også: Black Friday-kaos på Norwegian Outlet

Han tror likevel Norges Bank kommer til å sette ned styringsrenten i desember.

– Vi venter et kutt i desember. Vi tror både ECB og Riksbanken vil lempe pengepolitikken ytterligere. Samtidig ønsker Norges Bank å være tidlig ute i en situasjon der rentevåpenet er i ferd med å bli oppbrukt, skriver Østnor.

Les også: Vi vil bruke mindre penger på jula