Eurosjefen frykter for Schengen-samarbeidet

Italias finansminister Pier Carlo Padoan (V) snakker med Tysklands finansminister og eurosjef Jeroen Dijsselbloem (H). Foto: François Lenoir/Reuters (NTB scanpix)
Italias finansminister Pier Carlo Padoan (V) snakker med Tysklands finansminister og eurosjef Jeroen Dijsselbloem (H). Foto: François Lenoir/Reuters (NTB scanpix) Foto: Francois Lenoir / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eurosjef Jeroen Dijsselbloem advarer om at EU-landene kan være nødt til å danne et eget «mini-Schengen» hvis de ikke finner en løsning på asylstrømmen til Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ønsker ikke et mini-Schengen. Det får politiske og økonomiske konsekvenser for hele Europa, sier Dijsselbloem til den tyske avisen Handelsblatt..

– Samtidig kan vi ikke opprettholde velferdsstaten slik den er i dag hvis det fortsetter å komme like mange asylsøkere som nå.

Les også: FpU vil gjeninnføre passkontrollen

Flere hundre tusen mennesker reiser til Europa på grunn av krig og fattigdom. Mens EU-land som for eksempel Ungarn har stengt grensene, regner for eksempel Tyskland med at det kommer 800.000 asylsøkere til landet i år.

Les også: – Migrantkrisen kan ødelegge EU

– Vi er noen land som gjør mye for å lette på asylstrømmen. Disse landene er Sverige, Tyskland, Nederland, Østerrike og Belgia. Vi er i samme situasjon, derfor kan det være lurt å samarbeide tettere, sier tyskeren.

Han oppfordrer resten av Europa til å ta imot flere hvis Schengen-samarbeidet, slik det er i dag, skal bestå.

Les også: Erna Solberg frykter et grenseløst Europa