Vi vil bruke mindre penger på jula

Julehandelen på Karl Johans gate i Oslo.
Julehandelen på Karl Johans gate i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn vil bruke 17 prosent mindre penger på jula i år enn i fjor, ifølge en undersøkelse utført for Sparebank 1.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nedgangen overrasker meg og står i klar kontrast til anslagene om vekst i julehandelen i år. Mange opplever uro for jobb og inntekt og velger derfor å holde litt igjen på pengebruken, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Ifølge undersøkelsen som Respons Analyse har utført for banken, vil folk i gjennomsnitt bruke 6.360 kroner ekstra til jul i år, sammenlignet med 7.685 kroner i fjor.

Les også: Sjeføkonom tror på nullrente i 2016

Norsk økonomi skremmer

På spørsmål om hva som påvirker årets juleforbruk, svarer 19 prosent at de tror årets julehandel blir påvirket negativt av den økonomiske situasjonen i Norge. Finans Norges forventningsbarometer for fjerde kvartal viser at folks tro på norsk økonomi neste år er den laveste som er registrert.

– Vi har sett det før og ser tegn til det samme nå: Når usikkerheten for fremtiden og den økonomiske utviklingen øker, velger mange å holde igjen på forbruket og heller spare penger, sier Gundersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ser ut til at effekten av lavere økonomisk vekst gir seg utslag blant dem med lavest inntekt, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan. Ifølge julegaveundersøkelser TNS Gallup har gjort for dem, er det gruppen med lavest inntekt som planlegger å kutte mest i julehandelen i år.

Les også: Kan få 800.000 i bot for reklamepåstander

Tror julebudsjettet sprekker

Selv om troen på norsk økonomi er lav, er folk flest mer optimistiske når det gjelder egen økonomi. Det viser undersøkelser fra Sparebank 1 og Finans Norge. Og forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB tror mange går over budsjett når julehandelen starter for alvor.

– Jeg tror fristelsene vinner over fornuften når det kommer til årets julehandel også. Mye tyder på at vi kommer til å bruke mer på julehandelen enn vi sier på forhånd.

En budsjettsprekk tåler de aller fleste, selv om norsk økonomi er svakere enn for ett år siden, mener Gundersen.

– De fleste av oss har god råd. Derfor tåler vi å skeie ut og bruke ekstra penger til jul.

Les også: Fire av ti går i pensjon med boliggjeld