Tyrkias egne grensekrenkelser kritiseres

I 2012 ble et tyrkisk F-4 Phantom skutt ned av Syria. Da mente den tykiske statslederen Recep Tayyip Erdogan at det ikke var noen grunn for dette, selv om flyet hadde vært noen sekunder i syrisk luftrom.
I 2012 ble et tyrkisk F-4 Phantom skutt ned av Syria. Da mente den tykiske statslederen Recep Tayyip Erdogan at det ikke var noen grunn for dette, selv om flyet hadde vært noen sekunder i syrisk luftrom. Foto: Burhan Ozbilici / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Erdogan mente i 2012 at Syria ikke hadde rett til å skyte ned tyrkiske jagerfly som krysset grensen. Nå trekker Russland frem Tyrkias mange krenkelser av nabolandenes luftrom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag var det ny kontakt mellom Russland og Tyrkia. Først prøvde man å tone ned konflikten etter gårsdagens nedskytning av et russisk jagerfly, men så holdt utenriksminister Sergej Lavrov en pressekonferanse hvor han sa Nato prøvde å dekke over Tyrkias handlinger.

– Vi tviler sterkt på at dette skjedde utilsiktet. Det ser ut som en planlagt provokasjon, uttalte Lavrov ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Forholdet mellom de to landene må «revurderes grundig», la han til. Men understreket også:

– Vi planlegger ikke å innlede krig mot Tyrkia, og vårt forhold til det tyrkiske folk er uendret. Våre spørsmål rettes kun til det tyrkiske lederskapet.

Tidligere på dagen var russiske media preget av Tyrkias egne tidligere grensekrekelser.

Endring på tre år

Det ble minnet om den tyrkiske statslederen Recep Tayyip Erdogans uttalelser tilbake i 2012 - den gang som statsminister - da et tyrkisk F-4 Phantom jagerfly ble skutt ned over Syria:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Selv om flyet var i deres luftrom i et par sekunder, så er det ingen grunn til å angripe. Dette var åpenbart ikke et aggressivt fly», sa Erdogan til CNN den gang.

I kjølvannet av dette meldte den tyrkiske avisen Hürriyet Daily News at landets luftrom var krenket 114 ganger, hovedsaklig av greske fly.

Den tyrkiske generalstaben sa da at grensekrenkelsene varte fra 20 sekunder til ni minutter, men at alle ble løst.

De tyrkiske generalene sa den gangen at flyet krenket syrisk luftrom i fem minutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lavrov minnet også om Erdogans uttalelser i 2012 på pressekonferansen onsdag.

Og den russiske presidenten Vladimir Putins utsagn etter at et russisk fly ble skutt ned i går lyder nå som et ekko av Erdogans tre år gamle uttalelser:

– Pi­lo­tene truet aldri Tyrkia, var Putins første reaksjon.

Tyrkia hevder det russiske flyet var i tyrkisk luftrom i 17 sekunder og skal ha mottatt ti advarsler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krenket Hellas 2244 ganger

I dag trekker russiske media gjerne frem Tyrkias egen historie og de mange grensekrenkelsene de har begått, både mot Hellas og deres felles grense i Middelhavet og Syria.

Nyhetskanalen Russia Today som blir knyttet nært til de russiske styremaktene, henviser til dokumenter fra USAs ambassade som er lekket av Wikileaks.

I 2005 skal den amerikanske ambassadøren ha opplyst at Tyrkia krenket grensen til Hellas 40 ganger - på én dag.

Les også: Russisk pilot berget av spesialstyrker i Syria

Men også andre, og mer nøytrale media, har omtalt de tyrkiske krenkelsen (og greske krenkelser av Tyrkia).

Al-Monitor som dekker Midt-Østen, skrev for eksempel i januar i år at luftrommet over Hellas var krenket 1017 ganger første halvår 2014, av Tyrkia. Dette tallet skal ha økt til 2244 ganger i hele fjoråret, i følge Universitetet i Thessaloniki.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og så sent som i sommer meldte den greske avisa Kathimerini at seks tyrkiske jagerfly krenket gresk luftrom.

Økonomiske konsekvenser

Men ut over kampen om hvem som topper lista over grensekrenkelser, har også russiske styresmakter bebudet innstramminger i handelen med Tyrkia.

Les også: — Russland ønsker allianse mot IS

Russisk turistindustri har allerede trappet ned kontakten med et populære ferielandet.

Men i tillegg skal Russland vurdere konsekvensene for den planlagte gassrørledningen gjennom landet, og også et samarbeid om å bygge Tyrkias første atomkraftverk skal stå i fare.